De bonkende bomma's klaagden reeds de pensioenkloof aan voor de Equal Pay Day-campagne in 2011.
De bonkende bomma’s klaagden reeds de pensioenkloof aan voor de Equal Pay Day-campagne in 2011.

Nu onze Equal Pay Day een merknaam is geworden, wil zij-kant ook een Equal Pension Day organiseren. Dat stelden we reeds twee jaar geleden voor en dat herhaalden we ook onlangs, ter gelegenheid van een studievoormiddag over vrouwenpensioenen.  Ook kamerlid Sonja Becq (CD&V) pleit nu voor een dag voor gelijke pensioenen, terwijl haar partij juist de pensioenleeftijd heeft opgetrokken. 

Reeds in 1996 vroeg zij-kant, toen nog Socialistische Vrouwen,  naar aanleiding van het uitlekken van de nota over de pensioenhervormingen: “dat er absolute garanties moeten komen dat er rekening zal worden gehouden met de minder gunstige beroepsloopbanen van vrouwen en de nog bestaande manifeste loonongelijkheid. Een gelijke berekeningsbasis is slechts aanvaardbaar indien ze gepaard gaat met andere gelijkheidsdossiers, zeker wat de loongelijkheid betreft.” Bij de harmonisering van de pensioenleeftijd tussen vrouwen en mannen hebben we toen sterk gepleit om in géén geval met die harmonisering grotere discriminaties in te voeren.

Uitgeperste citroenen

Meer dan twintig jaar later blijven de vrouwenpensioenen echter onder vuur liggen. In 2015 stapten we daarom naar pensioenminister Daniel Bacquelaine met een kist uitgeperste citroenen onder het motto ‘Vrouwen zijn geen citroenen’. Want dat is hoe vrouwen zich vaak voelen, de grootste pineut als het over de pensioenhervormingen gaat. Intussen is nog niets verbeterd. Minder verdienen en langer werken voor een lager pensioen blijft helaas de richting die we als vrouwen uitgaan.

Bonkende bomma’s

Op 14 maart organiseerde zij-kant, samen met ABVV en PES Women, voor de dertiende keer onze Equal Pay Day. Vrouwen moeten dus nog steeds 73 extra dagen langer werken dan mannen om evenveel te verdienen. De loonkloof bij de brutomaandlonen bedraagt immers 20%, en dan zijn de extralegale voordelen nog buiten beschouwing gelaten.

Jaar na jaar focust zij-kant in haar Equal Pay Day-dossiers ook op de nog veel belangrijkere impact van de loonongelijkheid op de wettelijke pensioenen. De bonkende bomma’s toonden het reeds in 2011: minder verdienen is langer werken. Uit de meer dan twee miljoen views van de clip op YouTube kunnen we afleiden dat niet gesold moet worden met granny power.

Pensioenravijn

De loonkloof verandert na de arbeidsmarkt immers niet in een pensioenkloof, maar in een pensioenravijn dat met 25% de loonkloof ver overstijgt. Dit komt omdat de pensioenen gebaseerd zijn op het loon, en de loonkloof alleen maar breder wordt naarmate vrouwen en mannen ouder worden. Daarnaast zijn er een heleboel regeltjes in ons pensioenstelsel die in het nadeel uitdraaien van vrouwen. Zo moeten zij een trouwring dragen om recht te hebben op bepaalde voordelen.

En nog altijd zorgt het stelsel ervoor dat wie er binnen een koppel voor ‘kiest’ om de professionele loopbaan op een lager pitje te zetten en de zorg op te nemen voor gezin en kinderen, de rekening daarvoor gepresenteerd krijgt op het moment van het pensioen.

De duur van de loopbaan speelt immers een rol in de pensioenberekening. Om recht te hebben op het volledige wettelijke pensioen, moet men 45 jaar gewerkt hebben. Juist doordat zij vooral de zorgtaken opnemen, hebben driekwart van de vrouwen die in 2014 met pensioen gingen echter geen volledige loopbaan van 45 jaar, gelijkgestelde periodes meegerekend.

Tot slot snoeit de regering in deze gelijkstellingen. Er hangt een grote zwarte wolk boven de gelijkstelling voor werkloosheid tweede periode en SWT, voltijds tijdskrediet, werkverwijdering als gevolg van zwangerschap, borstvoedingspauzes, vaderschapsrust en meemoederschapsrust…

Equal Pension Day

zij-kant ijvert al meer dan twintig jaar voor het dichten van de pensioenkloof v/m en plant daarom een Equal Pension Day. Nu klaagt ook CD&V de genderpensioenkloof aan. Nochtans heeft CD&V juist de pensioenleeftijd verhoogd, wat een slechte zaak is voor vrouwen. Zo werd de leeftijd voor vervroegd pensioen opgetrokken naar 63 jaar, op voorwaarde dat je loopbaan 42 jaar bedraagt (vanaf 2019). Ook dit halen vrouwen niet: de gemiddelde loopbaan van vrouwen bedraagt 36,6 jaar.

www.equalpensionday.be 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.