Wist je dat Rosa Parks mee aan de basis lag van de afschaffing van de rassenscheiding in de Verenigde Staten?

Rosa Parks werd in 1913 geboren in de Amerikaanse staat Alabama. Ze werkte het grootste deel van haar leven als naaister en secretaresse. Begin jaren ‘50 werd ze actief in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Op 1 december 1955 weigerde de toen 42-jarige zwarte vrouw haar zitplaats in een bus af te staan aan een blanke passagier, zoals de wet in Alabama dat toen voorschreef. De politie werd erbij geroepen en Rosa werd gearresteerd en veroordeeld voor schending van de segregatiewet.

In haar autobiografie vertelde ze waarom ze die dag weigerde op te staan: “People always say that I didn’t give up my seat because I was tired, but that isn’t true. I was not tired physically, or no more tired than I usually was at the end of a working day. I was not old, although some people have an image of me as being old then. I was forty-two. No, the only tired I was, was tired of giving in.”

Rosa’s individuele actie zette de geweldloze busboycot in Montgomery onder leiding van Martin Luther King Jr in gang, die 381 dagen zou duren en het einde betekende voor de rassenscheiding op bussen. Het aanhoudende protest van zwarte Amerikanen die hun rechten opeisten als volwaardige Amerikaanse burgers leidde uiteindelijk tot de Civil Rights Act van 1964, een mijlpaalwet die discriminatie naar ras of geslacht voortaan verbood in de Verenigde Staten.

Rosa Parks, de zogenaamde ‘moeder van de vrijheidsbeweging’ in Amerika, bleef zich inzetten voor burgerrechten tot haar dood in 2005, op 92-jarige leeftijd. Als eerste vrouw in de Amerikaanse geschiedenis werd haar lichaam opgebaard in het Capitool, een eer die normaal alleen weggelegd is voor presidenten en oorlogshelden.

 

In de rubriek ‘zij-verhalen’ zetten we maandelijks een iconische vrouw in de schijnwerpers. Want hoewel vrouwen al eeuwenlang de toekomst mee vorm geven, zijn het toch vaak mannen die eeuwige roem vergaren. En dat willen wij graag anders zien.

Lees de eerdere zij-verhalen van Geraldine Doylede zusjes BrontëFien TrochHypatia van AlexandriëIsala Van DiestBillie Holiday en Emilie Claeys.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.