copyright Sharyn Morrow

In 2014 vroeg volksvertegenwoordiger Maya Detiège (sp.a) reeds aan de toenmalige minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx of ze bereid was om een regeling uit te werken om vroedvrouwen te versterken in hun eerstelijnsrol. Dit deed ze omdat in België de zwangerschap en bevalling bijna altijd begeleid worden door een gynaecoloog.

Volgens Maya Detiège is dit helemaal niet nodig en kunnen de zwangerschap en bevalling perfect opgevolgd worden in de eerste lijn. Verder stelt ze zich vragen bij het zeer lage aantal poliklinische en thuisbevallingen in België en de overmedicalisering tijdens de zwangerschap en bij de geboorte. Als reden wijst de volksvertegenwoordiger naar de culturele gewoontes in België, maar ook naar de gebrekkige informatie over alternatieve manieren om te bevallen.

Kostprijs

Maya Detiège verwees voor haar vraag naar een onderzoek van het onafhankelijk ziekenfonds (2012) waaruit blijkt dat een thuisbevalling met een vroedvrouw en vier dagen opvolging thuis 826 euro kost. Bevallen met een vroedvrouw in het ziekenhuis met vier dagen opvolging thuis komt op 1.040 euro. Poliklinisch bevallen met een gynaecoloog en opvolging thuis door een vroedvrouw kost 1.305 euro. Voor een ziekenhuisopname van vier dagen met bevalling door een gynaecoloog wordt 4.000 euro aangerekend. Het verschil tussen de opvolging door een gynaecoloog of vroedvrouw is dus enorm.

Snel naar huis

De huidige minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil de ligduur van pas bevallen moeders beperken tot de norm: 4,1 dagen. Momenteel blijven moeders die zonder complicaties bevielen gemiddeld 4,5 à 5 dagen op de kraamafdeling. De minister wil deze maatregel wel gepaard laten gaan met een versterking van de thuiszorg.

De Unie van Vlaamse Vroedvrouwen laat weten dat de vroedvrouwen de extra nood aan postnatale begeleiding thuis kunnen opvangen, maar dat ze kampen met een onderfinanciering. Ook de afstemming tussen ziekenhuis en vroedvrouw in de thuiszorg moet verbeterd worden.

Geen prestatie

zij-kant stelt zich vragen bij de collectieve maatregel van minister De Block. De ene bevalling is de andere niet en niet alle moeders beschikken over dezelfde fysieke en mentale veerkracht om na 4 dagen de veilige ziekenhuisomgeving achter te laten. Bevallen mag geen prestatie worden, waarbij je efficiënt te werk moet gaan. Net als Maya Detiège vragen we de minister dan ook om uit te kijken naar alternatieve vormen van besparingen, bijvoorbeeld door een belangrijkere rol weg te leggen voor vroedvrouwen en deze eerstelijnszorg te promoten. Dit komt niet alleen de staat ten goede, maar ook de moeders die bij vroedvrouwen eveneens terechtkunnen voor de zo nodige raad en een luisterend oor.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.