tamponTijdens de begrotingsgesprekken werd het amendement over de invoering van een verlaagd btw-tarief voor producten bestemd voor de hygiënische bescherming van de vrouw andermaal weggestemd. zij-kant dringt al tien jaar aan op een afschaffing van de luxetaks op tampons en maandverband. Weer blijft deze meerderheid erbij dat tampons en maandverband een luxe zijn. Vrouwen blijven dubbel en dik betalen voor ‘die periode van de maand’. 

In België betaal je 21 procent btw op maandverbanden, inlegkruisjes en tampons. Deze producten worden met andere woorden beschouwd als luxegoederen. Op basisproducten wordt immers slechts 6 procent btw geheven. Nochtans biedt de Europese wetgeving de mogelijkheid om een nultarief te hanteren op producten voor vrouwelijke hygiëne.

Wetsvoorstel

Kamerleden Karin Jiroflée, Maya Detiège en Karin Temmerman dienden daarom op 2 mei een wetsvoorstel in om de btw te verlagen voor producten bestemd voor de hygiënische bescherming van de vrouw. Als amendement op de programmawet wordt dit voorstel nu weggestemd in het parlement. Opnieuw.

Tien jaar geleden werkte zij-kant reeds met Maya Detiège een wetsvoorstel uit over de tampontaks. Om de Kamerleden te sensibiliseren voor de problematiek brachten ze een informatieflyer (in de vorm van een bloedvlek) aan op alle zetels in het halfrond, opdat de Kamerleden verplicht zouden zijn om zich te buigen over de problematiek van de vrouwelijke hygiëne. Toenmalig minister van Financiën Didier Reynders beloofde formeel deze discriminatie recht te trekken en verkondigde dat ook in tal van media. Maar het bleef bij aankondigingspolitiek. Meer dan tien jaar later moeten vrouwen nog altijd extra betalen voor hun menstruatie.

Schaamrood 

België staat stilaan alleen met zijn seksistische taks. In Canada, Frankrijk, Ierland, Spanje en Nederland werden de btw-tarieven op producten voor vrouwelijke hygiëne de voorbije jaren verlaagd of afgeschaft. De staat New York besloot in mei dit jaar andere Amerikaanse staten te volgen en komaf te maken met de 4 procent tampontaks. En de Britse regering hield eind 2015 het tarief van 5 procent ondanks fel protest aan, maar beloofde wel miljoenen ponden te doneren aan liefdadigheidsorganisaties voor vrouwen.

Besparing

De maandstonden beslaan gemiddeld 6,5 jaar in een vrouwenleven. Hierbij worden in totaal ongeveer 12.000 stuks maandverbanden of tampons gebruikt. Een btw-verlaging op dit noodzakelijk product vertegenwoordigt dan ook een belangrijke besparing in het leven van de vrouwelijke consument. Wanneer de btw wordt teruggebracht van 21 naar 6 procent, komt dat overeen met 20 miljoen euro, peanuts als je het vergelijkt met de aankoop van de nieuwe gevechtshelikopters bij defensie. Maar het is de vrouwen weer niet gegund.

2 reacties op “Tampons zijn en blijven luxe, volgens deze regering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.