Drop It Coz It’s Rot

Met een protestrap klagen enkele Australische vrouwen de oneerlijke tampontaks aan. Down under betaal je immers 10 procent btw op maandverbanden en tampons, en niets op glijmiddel of nicotinepleisters. Maar ook België hanteert 21 procent btw – een luxetarief – voor tampons en inlegkruisjes. Seksistisch, want voor menstrueren kies je niet.

De protestrap is een parodie op de hit Drop It Like It’s Hot van de Amerikaanse zanger Snoop Dogg. De vrouwen in de clip maken brandhout van de in 2000 ingevoerde GST. Deze ‘Goods en Services Tax’ is vastgelegd op tien procent, maar producten zoals nicotinepleisters, condooms, glijmiddel en zonnecrème zijn hiervan vrijgesteld omdat ze worden beschouwd als belangrijke gezondheidsmiddelen. Dat bijna de helft van de bevolking elke maand verplicht is om hygiëneproducten te kopen die niet als essentieel worden gezien, schiet bij vele vrouwen in het verkeerde keelgat. Eerder startte een studente reeds een internetpetitie – met inmiddels 100.000 handtekeningen – om  de belastingheffing af te schaffen.

België

Maar de tampontaks is geen louter Australisch probleem: ook in België betaal je 21 procent btw op maandverbanden, inlegkruisjes en tampons. Deze producten worden met andere woorden beschouwd als luxegoederen. Op basisproducten wordt immers slechts 6 procent btw geheven. Nochtans biedt de Europese wetgeving al sinds 1993 de mogelijkheid om op ‘noodzakelijke producten en diensten’ een verlaagd btw-tarief toe te passen. Volgens Europa vallen naast voeding en water ook voorbehoedsmiddelen en producten voor vrouwelijke hygiëne hieronder.

Terecht, want voor menstrueren kies je niet. De maandstonden beslaan gemiddeld 6,5 jaar in een vrouwenleven. Hierbij worden in totaal ongeveer 12.000 stuks maandverbanden of tampons gebruikt. Een btw-verlaging op dit noodzakelijk product vertegenwoordigt dan ook een belangrijke besparing in het leven van de vrouwelijke consument.

Tien jaar later

zij-kant kaartte deze ongelijkheid reeds aan in 2005 en werkte met toenmalig sp.a-kamerlid Maya Detiège een wetsvoorstel uit. Om de Kamerleden te sensibiliseren voor de problematiek werd een informatiefolder (in de vorm van een bloedvlek) aangebracht op alle zetels in het halfrond, opdat de Kamerleden verplicht zouden zijn om zich te buigen over de problematiek van de vrouwelijke hygiëne.

Het wetsvoorstel kreeg ruime bijval en toenmalig minister van Financiën Didier Reynders gaf zijn formele steun. Zonder resultaat. Bijna tien jaar later moeten vrouwen nog altijd extra betalen voor hun menstruatie. Tijd voor een protestclip à la belge?

 

0 reacties op “Vrouwen rappen tegen vrouwonvriendelijke tampontaks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.