migrantMensen die in het kader van gezinshereniging naar ons land komen zijn bijzonder kwetsbaar voor partnergeweld. De slachtoffers, meestal vrouwen, durven vaak niet naar buiten te stappen met hun verhaal, uit angst om uitgewezen te worden. Nochtans hebben ook deze mensen recht op bescherming. Om slachtoffers en professionals beter te informeren over specifieke rechten en plichten in deze situatie, brengen het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en CIRÉ de brochure Migrant en slachtoffer van partnergeweld: wat zijn mijn rechten? uit.

Hulp zoeken bij partnergeweld is voor veel slachtoffers een enorme stap. Dit geldt des te meer voor wie in het kader van gezinshereniging naar ons land komt. Deze mensen kennen hun rechten niet, spreken onze taal niet en leven vaak zeer geïsoleerd. Bovendien houdt de echtelijke woning verlaten het risico in om terug naar het land van herkomst gestuurd te worden.

zij-kant kaartte deze hachelijke situatie reeds aan in 2013, samen met migrantenvrouwenorganisatie ESPER (les épouses sans-papiers en résistance). Migrantenvrouwen én -mannen moeten immers aan een onveilige situatie kunnen ontsnappen zonder het risico te lopen om hun verblijfsvergunning te verliezen.

Brochure

De zopas geüpdatete en vertaalde brochure Migrant en slachtoffer van partnergeweld. Wat zijn mijn rechten? van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en CIRÉ (Coordination et Initiatives Réfugiés et Étrangers) verduidelijkt de verschillende rechten en plichten en de mogelijke stappen om slachtoffers en/of hun kinderen te beschermen. De brochure weerlegt ook de mythe dat deze slachtoffers van partnergeweld vijf jaar bij hun partner moeten blijven.

“Deze brochure komt tegemoet aan de dringende vraag van zowel slachtoffers als mensen op het terrein naar meer informatie en een betere samenwerking”, verklaart Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

De brochure wordt eerstdaags ruim verspreid naar parket, politie, hulpverlening en integratiediensten en is eveneens te downloaden op de website van CIRÉ en kan gratis besteld worden via e-mail naar gelijkheid.manvrouw@igvm.belgie.be of telefonisch op het nummer 02/233 42 65.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.