Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) publiceerde onlangs het Loonkloofrapport 2014. Wat blijkt? De loonkloof v/m verkleint niet meer. Een Equal Pay Day-campagne lijkt meer dan ooit nodig.

Het IGVM verzamelde, samen met de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en het Federaal Planbureau, de officiële loongegevens van vrouwelijke en mannelijke werknemers in België uit 2011. Daaruit blijkt dat de loonkloof in de brutojaarlonen van voltijds en deeltijds werkende vrouwen en mannen op 22% blijft hangen. Dit is een kleine daling ten opzichte van 2010. Kijken we naar de bruto-uurlonen, dan zien we een stagnering: een loonkloof v/m van 10%, net als in 2010.

Nog 40 jaar Equal Pay Day

De cijfers bevestigen de gegevens die we in ons Equal Pay Day-dossier gebruikten. Het ABVV en zij-kant zullen nog zo’n 40 jaar campagne voor gelijk loon moeten voeren vooraleer Equal Pay Day op 1 januari valt.

De voornaamste oorzaak voor de loonkloof tussen vrouwen en mannen blijft bij deeltijds werk liggen. Vrouwen werken namelijk veel vaker deeltijds dan mannen. 46% van de vrouwen werkt nu deeltijds tegenover 10% van de mannen. Het IGVM benadrukt, net als zij-kant en het ABVV, dat die keuze voor deeltijds werk meestal niet vrijwillig is.

Een arbeidsmarkt met 2 snelheden

Bovendien stelt het IGVM vast dat de loonkloof tussen voltijds en deeltijds werkenden toeneemt. Het waarschuwt voor een arbeidsmarkt met 2 snelheden, waarbij voltijds werkenden gunstige arbeidsvoorwaarden kennen, terwijl die van deeltijds werkenden meer en meer onder druk staan. Uitgerekend bij de tweede categorie vinden we voornamelijk vrouwen. Een heleboel vrouwen dreigen dus in een precaire situatie te verzeilen.

Migrantenvrouwen dubbel gestraft

Een andere opvallende vaststelling: het belang van de nationaliteit van de werknemer neemt toe in de verklaring van de loonkloof. Vrouwen met een migratieachtergrond hebben het dubbel zo moeilijk om een gelijk loon te verdienen als de doorsnee blanke man.

Het thema van Equal Pay Day 2014 lijkt daarom actueler dan ooit. We blijven het schandalig vinden dat mensen minder verdienen … gewoon omdat ze vrouw of niet-Belg zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.