Affiche Equal Pay Day 2015

De loonkloof stagneert. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie. Vrouwen verdienen nog steeds een vijfde minder dan mannen, waardoor Equal Pay Day nog steeds op hetzelfde moment in het jaar valt. zij-kant wijst erop dat de loonkloofwet strenger moet worden toegepast.

Dit jaar organiseerden zij-kant en ABVV op 14 maart voor de elfde keer een Equal Pay Day-campagne. Op basis van de meest recente cijfers (2012) bleek immers dat vrouwen nog steeds een vijfde minder dan mannen verdienen. Dat wil zeggen dat vrouwen 73 dagen langer moeten werken (20 procent van 365 dagen) om hetzelfde te verdienen als wat mannen vorig jaar verdienden. Tot 14 maart, dus. Als de loonkloof verkleint, valt Equal Pay Day vroeger in het jaar. Bij onze eerste campagne in 2005 viel Equal Pay Day op 31 maart. Er is dus een positieve evolutie, maar die lijkt te stagneren.

Stagnatie

De FOD Economie geeft nu de cijfers van 2013 vrij, waaruit blijkt dat de situatie ongewijzigd blijft. De loonkloof v/m bedraagt nog steeds gemiddeld 20 procent als deeltijdse en voltijdse loontrekkenden samen worden geteld. Wanneer enkel gekeken wordt naar voltijds werkenden, blijkt dat mannen gemiddeld zeven procent meer dan vrouwen verdienen.

Deeltijds

Dit verschil heeft, zo benadrukken we al jaren in onze Equal Pay Day-dossiers, te maken met het grote aandeel deeltijds werk bij vrouwen. Vier op de vijf deeltijds werkenden zijn vrouwen, en zij doen dat in meer dan de helft van de gevallen omdat ze zorgtaken op zich nemen. Deze ongelijke verdeling in betaalde arbeidstijd is dus niet onschuldig. Het duidt op het voortbestaan van traditionele rolpatronen bij het verdelen van de gezinstaken.

Daarnaast spelen ook kleverige vloeren en glazen plafonds een rol, de oververtegenwoordiging van vrouwen in ‘zachtere’ en slechter betaalde sectoren (onderwijs, zorg, schoonmaak…), de gezinssituatie, de manier waarop loon onderhandeld wordt en de nationaliteit.

De loonkloof kan trouwens volgens het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen voor de helft niet verklaard worden, wat wijst op pure discriminatie.

Extralegale voordelen

Minister van Werk Kris Peeters wijst ook op de kloof bij de extralegale voordelen. Die worden inderdaad meestal als een individuele bonus toegekend, die mannen vaker verwerven dan vrouwen. Uit een recente studie van SD Worx blijkt dat van alle bedrijfswagens in ons land slechts 26 procent een vrouwelijke bestuurder heeft.

Loonkloofwet

De minister van Werk benadrukt verder het belang van een evenwichtige samenstelling van de kandidatenlijsten bij de sociale verkiezingen in 2016. Uiteraard, maar de minister vergeet dat sinds 2012 ook een heel belangrijke tool bestaat in de strijd tegen de loonkloof v/m: de loonkloofwet.

zij-kant vraagt daarom in de eerste plaats een integrale toepassing van deze loonkloofwet. Zo is de herziening van de functieclassificaties niet verplicht en wordt niet gesanctioneerd indien deze niet genderneutraal zijn. Ook is geen bescherming voorzien voor de bemiddelaar in ondernemingen.

Daarnaast wijst zij-kant op het belang van een uitgebreid vaderschapsverlof en toegankelijke kinderopvang, zodat zorgtaken eerlijker verdeeld worden en vrouwen hun carrière niet on hold moeten zetten als er kinderen komen. Ook een collectieve arbeidsduurvermindering kan de druk op de combinatie arbeid en gezin wegnemen.

Lees ons hele dossier op equalpayday.be

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.