Foto www.SeniorLiving.Org
Foto www.SeniorLiving.Org

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. Deze hardnekkige loonkloof is dankzij onze jaarlijkse Equal Pay Day-campagnes algemeen gekend. Maar de verloningsongelijkheid begint al veel vroeger. Vlaamse meisjes krijgen gemiddeld immers vijf euro zakgeld minder dan jongens.

Het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More Hogeschool ondervroeg een kleine 2.000 jongeren van 16 tot 18 jaar. Daaruit bleek dat Vlaamse meisjes per week gemiddeld vijf euro minder zakgeld krijgen dan jongens. Een andere bevraging van wikifin.be bij ouders met kinderen vanaf zes jaar bevestigt dat jongens bijna drie euro meer per maand krijgen (39,80 euro tegenover 36,90 euro). Het verschil is hier kleiner, wat doet vermoeden dat de zakgeldkloof verbreedt met de leeftijd.

Minder inspraak

Niet alleen worden meisjes minder beloond, ze mogen ook minder met hun centen doen wat ze willen: volgens Wikifin kiest 66 procent van de meisjes volledig zelf waaraan het zakgeld besteed wordt, tegenover driekwart bij de jongens.

Natuurlijk willen deze cijfers niet zeggen dat ouders hun dochters kleding of extraatjes ontzeggen, alleen houden mam en pap de bankkaart liever zelf bij. Hierdoor worden meisjes echter financieel afhankelijker gehouden dan jongens.

Gat in hun hand

Op de arbeidsmarkt verdienen vrouwen gemiddeld nog steeds een vijfde minder dan mannen. Deze loonkloof verkleint maar zeer langzaam en blijft de laatste jaren zelfs stabiel. Dat is niet verwonderlijk, als de genderongelijkheid reeds ontstaat in de kinderjaren. Stereotiepe denkbeelden over vrouwen en mannen lijken immers een doorslaggevende rol te spelen in de ongelijke zakgeldbehandeling van meisjes en jongens.

Zo vermoedt Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, dat clichébeelden ouders beïnvloeden bij hun opvoeding. “Vrouwen hebben een gat in hun hand, terwijl mannen instaan voor het beheer van het gezinsbudget: onbewust leeft dat beeld nog altijd. De vrouw die gaat shoppen met de kredietkaart van de man duikt nog altijd geregeld op in reclame en cartoons.”

Ilse Cornelis van Thomas More verwijst naar de neiging om meisjes minder zelfstandigheid te geven: zo mogen ze vaker dan jongens niet alleen met de fiets terug na een fuif, en krijgen ze dus ook minder financiële vrijheid.

Onderhandelen is een mannenzaak

Volgens een onderzoek in opdracht van de Belgische consumentenorganisaties zou een derde van de jongens mee en ook beter onderhandelen over de hoogte van het zakgeld, tegenover een vijfde van de meisjes. Ook dit kan de zakgeldkloof deels verklaren. Feit is dat de loonkloof v/m piekt in sectoren op de arbeidsmarkt waar loonsverhogingen en extralegale voordelen individueel onderhandeld worden. Mogelijk leren jongens dus van kleins af aan dat ze zich moeten laten gelden om centen te krijgen.

Opvallend weetje: de grotere financiële zelfstandigheid bij jongens leidt alleszins niet tot verantwoordelijker gedrag. Volgens het onderzoek voor de Belgische consumentenorganisaties hebben 18- tot 24-jarige mannen minder zicht op inkomsten en uitgaven, en lenen ze makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.