45e-vrouwendagOp vrijdag 11 november staan vrouwen in de schijnwerpers. Furia, het vroegere Vrouwen Overleg Komitee, organiseert dan samen met lokale vrouwenorganisaties de 45e Vrouwendag met als thema ‘Feminisme nu voor morgen’. Centrale thema’s zijn actuele feministische onderwerpen zoals de veelheid aan relaties en samenleefvormen, het werk dat vrouwen doen en het geweld dat ze ervaren. Natuurlijk tekenen ook de Ladies in Red present. Plaats van afspraak dit jaar: het Zuiderpershuis in Antwerpen.

Hoe concreet zien wij, de Ladies het Red (VIVA-SVV, ABVV, zij-kant en FOS) het feminisme nu voor morgen? Enkele speerpunten: geboorteverlof voor vaders verplicht en 100% vergoed, een beter evenwicht tussen werk en privé v/m, equal pay v/m en gelijkheid tussen vrouwen en mannen wereldwijd. Op 11 november delen we kaartjes uit waarop deze wensen uitgebreid staan opgelijst. Breng onze stand zeker een bezoekje, want we delen ook mooie rode geluksarmbandjes uit die onze wensen symboliseren.

De Vrouwendag: praktisch

  • Vrijdag 11 november 2016
  • 13u – 19u
  • Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, Antwerpen (op wandelafstand van de Groenplaats)
  • Prijs: 5 euro (3 euro voor werkzoekenden, studenten en kleine inkomens), kinderen gratis
  • Kinderopvang is voorzien (Polyvalente Zaal, 1e verdieping)

Programma

13u / Start

13.30– 15.00 uurLezing door Philomena Essed: Feminisme, racisme en vrouwenlichamen

  • Philomena Essed, professor aan Antioch University (V.S.) en activiste is een toonaangevende stem in het debat over racisme, discriminatie en feminisme. In de jaren ’80 maakte zij antiracisme onderdeel van het feministisch denken. Maar het maatschappelijk landschap verandert: de migratiestromen van het afgelopen jaar lokken bij politici én de samenleving vaak racistische taal uit. Voornamelijk migrantenvrouwen en vluchtelingenvrouwen gaan hieronder gebukt. Wat kunnen we doen om de waardigheid van alle vrouwen te respecteren?

13.30-15.00 uurWerkwinkel rond werk met getuigenissen en debat

  • De laatste jaren werd de 30-uren week een hot topic. Het zou een combinatie tussen arbeid en gezin makkelijker maken. Dit debat wil een licht werpen op de mogelijkheden én moeilijkheden van collectieve arbeidsduurvermindering. Laat je stem horen, debatteer mee en geef aan hoe jij de combinatie werk-privé ziet.
  • Aan dit debat nemen deel: Warda El-Kaddouri (VN-jongerenvertegenwoordigster voor de Vlaams Jeugdraad), Miranda Ulens (federaal secretaris van het ABVV), Veerle Verleyen (ACV, adjunct algemeen secretaris voor LBC -de bediendencentrale-), Brigitte Lauwers (vormingsmedewerkster bij SERV) en Merel Terlien (projectmedewerkster Arbeid en Ondernemerschap bij ella vzw).

15.15-16.45 uur / Tribunaal Geweld op vrouwen: een zaak van anderen of een zaak van ons allemaal?

  • Vele vrouwen zijn slachtoffer van geweld, een probleem dat nog al te vaak onder de radar blijft. Is de strijd tegen geweld een wereldwijd probleem? En wat komt aan bod in de media en wat verdwijnt uit beeld?

15.15-16.45 uurWorkshop relatie- en samenleefvormen: manieren van liefhebben, opvoeden en samenleven

  • Homo- en lesbische koppels, nieuw samengestelde of eenoudergezinnen, vrienden die samenhuizen, relaties met meer dan twee. Het zijn een van de vele relatie- en samenleefvormen. In een panelgesprek en in kleine groepen wordt stilgestaan bij de diverse vormen van liefhebben, opvoeden en samenleven.

17.00-18.30 uur / Slotmoment: Tien bekende en minder bekende vrouwen geven op verschillende manieren aan wat feminisme voor hen betekent.

  • Aan dit debat nemen deel: Philomena Essed (hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies), Anaïs Van Ertevelde (genderdeskundige), Heleen Debruyne (auteur), Kirsten van der Hul (Change Agent), Samira Azabar (feministisch activiste), Jens van Tricht (eMANcipator), Jessa Wildemeersch (theatermaakster) en Petra De Sutter (senator).
2 reacties op “Ladies in Red op de Vrouwendag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.