IWSOp 8 maart doet zij-kant mee met de ‘International Women’s Strike’. Precies honderd jaar na de staking van de textielarbeidsters in Sint-Petersburg moeten we immers nog steeds van ons laten horen. Door te staken protesteren we tegen het huidige sociale, wettelijke, politieke, morele en verbale geweld tegen vrouwen wereldwijd, van Trump tot IS, van religieuze leiders tot vrouwonvriendelijke politici, van Noord tot Zuid.

Meer dan dertig landen doen op 8 maart mee met de ‘International Women’s Strike’ Onder het motto ‘solidarity is our weapon’ steken we – samen met vele mannen – de hand uit naar onze zusters wereldwijd. Deze staking vindt precies honderd jaar na de grote vrouwenstaking en -demonstratie in Sint-Petersburg plaats. Op 8 maart 1917 kwamen vrouwen er massaal in opstand tegen de verschrikkingen van de oorlog en het voedseltekort. Hun stakingen en demonstraties liepen uit op een algemene werkstaking.

Anno 2017 moeten vrouwen nog steeds opboksen tegen uitsluiting, geweld en discriminatie. De vrouwenstaking in België focust op een aantal thema’s:

Geweld

Vrouwen zijn het slachtoffer van seksueel en huiselijk geweld, mensenhandel, seksuele uitbuiting en prostitutie. We eisen een overheid die ernstig werk maakt van preventie van geweld tegen vrouwen, die daders straft en voor adequate opvang zorgt. Wij willen ons veilig voelen op straat. De openbare ruimte is geen plek waar wij op bezoek mogen komen, maar behoort ook ons toe.

Armoede

We willen dat er werk wordt gemaakt van de precaire situaties van alleenstaande vrouwen en vrouwen uit etnisch-culturele minderheden. We vragen meer en betere kinderopvang, ook voor wie niet voltijds werkt.

Migratie

De diverse samenleving is een realiteit waar we slim mee moeten omgaan. We vragen om constructieve en effectieve maatregelen en oplossingen om racisme, discriminatie en islamofobie tegen te gaan.

Arbeid en zorg

Wij willen dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen eindelijk gedicht wordt. We vragen een eerlijke verdeling van mannen en vrouwen in raden van bestuur én in de politiek. Een evenwichtigere verdeling tussen mannen en vrouwen van de zorg voor kinderen en ouderen is anno 2017 niet te veel gevraagd. Een uitbreiding van het moederschaps- en vaderschapsverlof is broodnodig. We willen dat de beperking van de inkomensgarantie-uitkering teruggeschroefd wordt.

Beeldvorming en uiterlijk

We willen een realistische en diverse beeldvorming van vrouwen in de media. De waarde van een vrouw mag niet bepaald worden door de hoeveelheid stof die ze wel of niet draagt. De vrouw, en de vrouw alleen, kan beslissen over haar uiterlijk en welke kledij ze draagt. Haar lichaam is geen zaak van haar man, haar baas, politieke of religieuze leiders en ook niet van Hollywood of de reclamesector.

Hoe kan je meedoen?

We pleiten voor een open en vrije manier van actie voeren. Iedereen vult zelf in op welke manier zij/hij wil actie voeren:

  • Staak: je stopt een hele dag met werken, zorgen, huishoudelijke taken uitvoeren.
  • Staak deeltijds: je staakt het werk voor een aantal uren.
  • Betoog, kom op straat, loop rond met een slogan, zet een stakingspiket op voor je huis of je werkplek.
  • Stel een out of office-reply in met een duidelijke boodschap. Bijvoorbeeld: “Ik staak vandaag. Op 8 maart, internationale vrouwendag, organiseren vrouwen in alle uithoeken van de wereld een grote internationale vrouwenstaking. Met deze staking protesteren we tegen het huidige sociale, wettelijke, politieke, morele en verbale geweld tegen vrouwen wereldwijd, van Trump tot IS, van religieuze leiders tot vrouwonvriendelijke politici, van Noord tot Zuid.”
  • Boycot bedrijven die seksistische boodschappen uitsturen of hun vrouwelijk personeel slecht behandelen.
  • Hang een gepersonaliseerde vlag uit je raam of draag een rouwband.
  • Post een foto van je stakende zelf en deel hem op twitter, instagram en facebook met de hashtag #internationalwomensstrike @womensstrikebelgium.
  • Verzin zelf een actie die bij je past.

Laat van je horen!
Bekijk het Facebookevent.

Officiële feestdag

zij-kant wil van 8 maart een officiële feestdag maken! In 2010 dienden zij-kant-ambassadrices Maya Detiège en Meryame Kitir hiervoor een wetsvoorstel in. Lees het voorstel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.