Sinds de #METOO­ beweging de wereld heeft wakker geschud, staan veel meer sociale interacties tussen mannen en vrouwen ter discussie. Wat is ‘grensoverschrijdend gedrag’? Wie zijn de ‘daders’? Wat is moreel ontoelaatbaar? Hoe bepaal je dat? Maar ook: mogen we nog flirten, en hoe dan? Liesbet Stevens, gastdocent seksueel strafrecht aan de KU Leuven en adjunct-directeur bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen schreef een boek over hoe legaal te flirten.

Welke openingszin vermijd je maar beter bij het verleiden? Mag je een vrouw nafluiten op straat? En wat met naaktfoto’s?  Liesbet geeft ons enkele tips:

  • Flirt alsof je aanschuift voor het rode verkeerslicht: wie het initiatief neemt bij het flirten, staat als het ware als tweede voor het rode licht en moet zich aanpassen aan de snelheid van de andere om een kop-staartbotsing te vermijden.
  • Hou je seksuele wensen bij de eerste kennismaking voor jezelf: het doel van flirten is om elkaar te leren kennen. Net omdat je nog niets hebt kunnen aftoetsen, moet je extra voorzichtig zijn. Als je iemand net hebt ontmoet op café, ga je de andere niet overvallen met je wensen over anale seks.
  • Een minirok is geen open invitatie: iedereen kan en mag voor sexy outfits kiezen. Dat er een reactie op je uiterlijk komt, is op zichzelf niet grensoverschrijdend maar dat betekent niet dan anderen je kledingstijl mogen beschouwen als een open invitatie voor vulgaire reacties of ongewenste aanrakingen.
  • Pas op met expliciete sms’jes en foto’s: zolang je als verzender zeker bent dat je boodschappen gewenst zijn door de ontvanger is er niets aan de hand.

Voor meer tips en informatie kan je het boek van Liesbet Stevens Hoe legaal te flirten (224 blz) kopen bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts voor 22, 99 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.