De 'bloedvlek' die zij-kant in 2005 op de parlementszitjes dropte.
De ‘bloedvlek’ die zij-kant tijdens een actie in 2005 op de parlementszitjes achterliet.

De Europese Commissie wil lidstaten de toestemming geven om de btw op tampons te schrappen. zij-kant hoopt dat België nu eindelijk komaf maakt met de luxetaks. Ook sp.a dringt aan op een btw-verlaging. “Tampons zijn geen luxeproduct, wel een basisproduct voor elke vrouw. Er is geen enkele reden denkbaar waarom tampons niet op dezelfde manier belast zouden worden als brood of melk”, zegt kamerlid Maya Detiège.

In België betaal je 21 procent btw op maandverbanden, inlegkruisjes en tampons. Deze producten worden met andere woorden beschouwd als luxegoederen. Op basisproducten wordt immers slechts 6 procent btw geheven. Nochtans biedt de Europese wetgeving al sinds 1993 de mogelijkheid om op ‘noodzakelijke producten en diensten’ een verlaagd btw-tarief toe te passen. Volgens Europa vallen naast voeding en water ook voorbehoedsmiddelen en producten voor vrouwelijke hygiëne hieronder. Nu wil de Europese Commissie de lidstaten ook de toestemming geven om voor het nultarief te gaan. Kamerleden Maya Detiège, Karin Jiroflée en enkele andere sp.a-collega’s dienden op 2 mei opnieuw een wetsvoorstel in om de btw te verlagen voor producten bestemd voor de hygiënische bescherming van de vrouw.

Bloedvlek

Foto: De Standaard
Foto: De Standaard

Heel wat Europese lidstaten hebben de voorbije jaren reeds hun btw-tarieven op producten voor vrouwelijke hygiëne verlaagd. Zo niet België. zij-kant kaartte deze ongelijkheid reeds aan in 2005 en werkte met Maya Detiège een wetsvoorstel uit. Om de Kamerleden te sensibiliseren voor de problematiek werd een informatieflyer (in de vorm van een bloedvlek) aangebracht op alle zetels in het halfrond, opdat de Kamerleden verplicht zouden zijn om zich te buigen over de problematiek van de vrouwelijke hygiëne.

Het wetsvoorstel kreeg ruime bijval en toenmalig minister van Financiën Didier Reynders gaf zijn formele steun. Zonder resultaat. Meer dan tien jaar later moeten vrouwen nog altijd extra betalen voor hun menstruatie.

Besparing

De maandstonden beslaan gemiddeld 6,5 jaar in een vrouwenleven. Hierbij worden in totaal ongeveer 12.000 stuks maandverbanden of tampons gebruikt. Een btw-verlaging op dit noodzakelijk product vertegenwoordigt dan ook een belangrijke besparing in het leven van de vrouwelijke consument. “Wanneer de btw wordt teruggebracht van 21 naar 6 procent, komt dat overeen met 20 miljoen euro”, aldus Maya Detiège.

2 reacties op “Eindelijk komaf met de tampontaks?
  • Volledig akkoord, maar denk ook aan de mannen van een bepaalde leeftijd die incontinent geworden zijn.
    kameraadschappelijke groeten
    anatole

  • Als oud vertegenwoordiger in Hygiëne artikels voor vrouwen onderschrijf ik volledig dit voorstel.
    Enkele inspirerende uitlatingen over deze materie voor een café discussie zoals we dat bij Curieus geleerd hebben.

    ” Ik zie echt het verband niet”
    ” hopelijk ben je niet de draad kwijt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.