Women on Farms_1

Een jaar geleden ging zij-kant in gesprek met de Zuid-Afrikaanse Women on Farms. Deze vrouwenvereniging komt op voor de rechten van landarbeidsters. FOS lanceert vandaag een documentaire over hun partnerorganisatie. In Allemaal samen vertellen de arbeidsters over hun ervaringen, en het belang van sisterhood

Wereldwijd is het knokken voor vrouwen. Zo zijn 60 procent van de armen vrouw en hebben ze meer kans om het slachtoffer te zijn van geweld. Ze komen ook vaker terecht in onzekere jobs, die ze dan ook nog eens moeten combineren met de zorg voor gezin en familie. Maar vrouwen blijven niet bij de pakken zitten. In Zuid-Afrika vinden ze elkaar in hun strijd voor gelijkheid.

Laatste plaats

Al twintig jaar strijdt de feministische organisatie Women on Farms, samen met FOS, voor meer gelijkheid voor vrouwen in landelijk Zuid-Afrika. Dat is nodig, want vrouwen hebben het er niet gemakkelijk. De maatschappij verwacht enorm veel van hen en toch komen ze vaak op de laatste plaats.

Geweld

In de documentaire Allemaal samen vertellen enkele landarbeidsters over hun ervaringen. De afhankelijkheid van vrouwen ten opzichte van hun partner en baas (meestal een blanke boer) maakt hen extra kwetsbaar voor geweld en onderdrukking. Mannen willen bijvoorbeeld geen veilige seks en door alcoholisme neemt het geweld tegen vrouwen alleen maar toe. De afhankelijkheid zorgt ervoor dat vrouwen op de wijnplantages minder betaald worden dan hun mannelijke collega’s en vaak tijdelijk in dienst worden genomen. Seksuele intimidatie is schering en inslag. Die onzekerheid, samen met een ontoereikende gezondheidszorg, maakt de situatie erg problematisch.

Allemaal tesaam

Maar het tij keert! De Zuid-Afrikaanse vrouwen pikken dit niet langer en bundelen hun krachten om samen verandering af te dwingen. Door problemen te delen, door vorming, door kennis op te bouwen hebben de vrouwen nu voldoende zelfvertrouwen om het misbruik en onrecht aan de kaak te stellen. Ze vinden steun bij elkaar, want samen staan ze sterk. Of zoals ‘Auntie’ Stienie het in het filmpje formuleert: “Niet één, niet twee, niet drie, allemaal tesaam.”

Bekijk de documentaire:

Meer informatie vind je op de website van FOS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.