foto_zwangerevrouw_kleinformaatTot op vandaag is het in België enkel mogelijk om officieel te bevallen. Dit betekent dat de identiteit van de moeder verplicht moet worden vermeld op de geboorteakte van het kind. Deze regeling strookt echter niet met de reële noden, getuige daarvan de recente situaties waarbij kinderen te vondeling werden gelegd, al dan niet met dodelijke afloop. De wetgever schiet hier duidelijk te kort.

zij-kant vraagt dan ook met aandrang een hernieuwde aandacht en parlementaire actie voor het discreet bevallen. De discrete bevalling is immers een middel tegen oncontroleerbare en vaak dramatische clandestiene bevallingen of het te vondeling leggen van kinderen. De identiteit van de moeder blijft geheim zolang zij dat wil, met voor het overige maximale informatie voor het afstandskind.

In het verleden werden reeds meerdere parlementaire initiatieven ondernomen om het discreet bevallen wettelijk te regelen, maar tot op heden blijft een daadwerkelijk wetsontwerp uit. Zo dienden de voormalige sp.a-Kamerleden Magda De Meyer en Karin Jiroflée in december 2005 een voorstel van resolutie in. In februari van dit jaar dienden Magda De Meyer en Guy Swennen op hun beurt een uitgewerkt wetsvoorstel in om het bevallen in discretie mogelijk te maken. Dit voorstel haalde jammer genoeg de parlementaire agenda niet. Swennen, inmiddels sp.a-senator, diende het voorstel op 6 november 2007 opnieuw in. Dit wetsvoorstel tracht het belang van de afstandsmoeder en het belang van het afstandskind zoveel mogelijk te verzoenen.

"De overheid doet te weinig om te voorkomen dat moeders hun kind te vondeling leggen." zegt sp.a-senator Guy Swennen. In zijn wetsvoorstel blijft de identiteit van de moeder geheim zolang zij dat wil, met voor het overige maximale informatie voor het afstandskind. "Een ongewenst zwangere vrouw die de stap niet zet naar een clandestiene bevalling, kan in België enkel officieel bevallen. Voor een aantal van hen is dat een probleem omdat ze afstand willen doen van hun kind zonder hun gegevens achter te laten. Ten einde raad leggen ze hun kind te vondeling, waardoor het leven van het kind in gevaar komt."

Ook de federatie van erkende Vlaamse Adoptiediensten, de Nederlandstalige en andere vrouwenorganisaties pleiten al geruime tijd voor een wettelijke regeling voor discreet bevallen, daarbij verwijzend naar een advies van 1998 van het Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek.

Samen met  Guy Swennen wijst zij-kant op de verantwoordelijkheid van de politici om dit wetsvoorstel zo snel mogelijk te stemmen. Zo kan er écht werk worden gemaakt van een wettelijke regeling rond discrete bevallingen zodat er in de toekomst geen kinderen meer te vondeling worden gelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.