Global gender gap indexBelgië stijgt vijf plaatsen op de toonaangevende gendergelijkheidsindex van het World Economic Forum. Toch is dit geen reden voor applaus, want zo komen we op hetzelfde niveau als in 2010.  

Met een score van 0,750 op de Global Gender Gap Index staat ons land op de 27ste plaats. Een score van 1 betekent complete gelijkheid, een score van 0 complete ongelijkheid. In 2010 behaalden we hetzelfde resultaat, maar toen stonden we op de 14de plaats. Met andere woorden: andere landen boekten vooruitgang, België bleef ter plaatse trappelen.

We laten daarmee niet alleen de goede Scandinavische leerlingen voorgaan. Frankrijk (0,781) heeft een behoorlijke inhaalbeweging en staat al een aantal jaren beduidend hoger op de ranglijst dan België. Luxemburg (0,725) en Nederland (0,736) blijven rond dezelfde scores schommelen, waardoor ze omlaag zakken in de index. Duitsland (0,787) scoort elk jaar iets beter en klimt dus naar boven in de ranking. Duitsland en Frankrijk zijn dus meer op weg naar gelijkheid dan België, terwijl Luxemburg en Nederland het juist minder goed doen.

Beter dan België scoren ook Spanje (0,795), Ierland (0,798), de Filipijnen (0,781), Mexico 0,754, Zuid-Afrika (0,780), Albanië (0,769) en Colombia (0,758). Dat zijn niet bepaald de landen die uitblinken in vrouwvriendelijk beleid, sommigen komen zelfs geregeld in het nieuws door gendergerelateerd geweld. Helemaal onderaan de lijst bungelen Pakistan (0,564), Irak (0,530) en Jemen (0,494).

Gezondheid

Waar loopt het dan zo fout voor ons land? Het antwoord is drieledig: België scoort het laagst op het vlak van gezonde levensverwachting (86ste plaats), al moet hier de kanttekening gemaakt worden dat België nog steeds een score van 0,973 op 1 haalt. De meeste landen behalen echter goede punten op dit criterium, waardoor de lat hoog ligt. Onderaan bengelt China met een score van 0,926.

Loonkloof

Daarnaast haalt de povere economische participatie van vrouwen onze totale score naar beneden: hier staan we op de 54ste plaats. Dit heeft veel te maken met de loonkloof v/m en met het gebrek aan vrouwen aan de top van het bedrijfsleven. Bovenaan deze categorie staan Benin en Angola, onderaan Irak.

Vrouwen aan de top

Ook qua politiek empowerment geraken we niet hoger dan de 34ste plaats, en dit komt hoofdzakelijk door de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke ministers en de afwezigheid van vrouwelijke staatshoofden (het rapport gebruikt data tot juli 2019, vóór de benoeming van Sophie Wilmès als eerste vrouwelijke premier van België).

Onderwijs

België scoort dan weer wel erg goed op het vlak van onderwijs, en de scholing van meisjes en jongens. Deze eerste plaats moeten we wel delen met 34 andere landen, waaronder Finland, Estland, Denemarken, Frankrijk, Israël, Nederland, Rusland, Canada, Botswana… Het slechtst scoort Tsjaad.

De cijfers tonen aan dat we op de goede weg zijn, maar van gendergelijkheid is in ons land nog lang geen sprake. Bij zij-kant weten we in elk geval waarom we jaarlijks actievoeren tegen de loonkloof v/m op Equal Pay Day en waarom #StemVrouw-campagnes en antigeweldcampagnes nog steeds broodnodig zijn.

Lees het volledige rapport hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.