Zwangere vrouwen ervaren discriminatie op werk

De meeste klachten die afgelopen jaar binnenliepen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen hielden verband met het domein ‘werk’. Zwangere vrouwen kijken tegen heel wat discriminaties aan.

Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Mensenrechten publiceert het Instituut zijn jaarverslag 2014. Daaruit blijkt dat meeste klachten die de juridische cel ontving over de arbeidsmarkt gingen. Meer dan 7 op 10 van de meldingen met betrekking tot werk waren afkomstig van vrouwen.

Zwanger

Opvallend daarbij zijn de discriminaties tegenover zwangere vrouwen: 13% maakt gewag van discriminatie bij de aanwerving, 48% bij het einde van de arbeidsrelatie en 26% ervaart onrechtvaardigheden op vlak van de arbeidsvoorwaarden. Bovendien merkt het Instituut ook een stijging op van het aantal meldingen die verband houden met in-vitrofertilisatie. “Weinig vrouwen kennen hun rechten, ze durven geen klacht indienen omdat ze bijvoorbeeld vrezen om hun werk te verliezen, en velen denken dat deze discriminaties normaal zijn”, zegt adjunct-directrice Liesbet Stevens.

Meer vrouwen

In totaal kreeg het Instituut in 2014 366 meldingen, waarvan 157 informatievragen en 209 klachten. 62% van de meldingen waren afkomstig van vrouwen; 37% van mannen. Vrouwen worden vaker het slachtoffer van discriminatie op grond van geslacht dan mannen. Het aantal meldingen van geslachtsdiscriminatie door vrouwen steeg in 2014 met bijna een vijfde tegenover 2013. Het aantal meldingen door mannen daalde met ongeveer 4%.

Transgenders

Bijna 10% van alle meldingen in verband met een discriminatie waren afkomstig van transgenders. Zij worden in België nog steeds gediscrimineerd op grond van hun geslachtsaanpassing, genderidentiteit en/of genderexpressie.

Niet durven

Hoewel het totaal aantal meldingen in 2014 in vergelijking met 2013 met 13% steeg, daalde het aantal klachten licht (-6%).Volgens het Instituut hebben de lichte daling van het aantal klachten en de toename van de informatievragen te maken met het feit dat weinig slachtoffers van discriminatie op grond van het geslacht een klacht durven indienen.

“Slechts weinig vrouwen komen op voor hun rechten. Nochtans vormen ze de meerderheid van de slachtoffers en hebben ze met de zwaarste vormen te maken. Mannen dienen gemakkelijker een klacht in, ook voor veeleer symbolische discriminaties. Dit bewijst dat de gelijkheid van vrouwen en mannen, in tegenstelling tot wat men zou denken, nog geen verworvenheid is in een democratische samenleving die meer dan ooit haar waarden en de mensenrechten verdedigt”, stelt Liesbet Stevens.

Het jaarverslag 2014 van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is gratis te downloaden in het Nederlands en het Frans op de website.

Het kan ook telefonisch besteld worden (02/233.42.65), of via e-mail (gelijkheid.manvrouw@igvm.belgie.be).

 

Wil je graag zelf een klacht indienen? Bel het gratis nummer 0800/12.800

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.