Zijn Belgische vrouwen en mannen anno 2012 gelijk?

In België is 50,9% van de bevolking een vrouw. Lopen mannen per minuut op de fiets tweemaal meer kans op een dodelijk ongeval dan vrouwen. Is 13% van de slachtoffers van verkrachting een man. Zijn moeders met jonge kinderen 2,5 keer meer bezig met hun kinderen dan vaders. En is 54,8% van de studenten aan hogescholen en universiteiten vrouwelijk.

Deze en andere interessante genderstatistieken kan je terugvinden in de tweede editie van ‘Vrouwen en mannen in België: genderstatistieken en genderindicatoren’, die het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) vandaag voorstelde. De brochure heeft tot doel de objectieve verschillen tussen vrouwen en mannen bloot te leggen aan de hand van cijfers over o.a. arbeid, inkomen, gezondheid, besluitvorming, criminaliteit, wetenschap en technologie, partnergeweld en tijdsbesteding.

Vooruitgang? Of net niet?

“Als we de huidige statistieken vergelijken met die van vijf jaar geleden, merken we dat de algemene tendens een geleidelijke, positieve evolutie naar meer gelijkheid is: vrouwen zijn bijvoorbeeld actiever op de arbeidsmarkt en het percentage van vrouwen in adviesorganen en politieke mandaten is licht gestegen, net als in de magistratuur en de diplomatie”, verklaart Michel Pasteel, directeur van het IGVM.

Toch merkt Vera Claes, voorzitster van de Raad van Bestuur van het IGVM en nationaal secretaris van zij-kant, ook verontrustende elementen op: “In de meeste domeinen – de arbeidsmarkt, de pensioenen, de combinatie arbeid-gezin, de digitale kloof bij 55-plussers, armoede, enz. – tonen de statistieken flagrante verschillen tussen vrouwen en mannen, die vaak de weerspiegeling zijn van ongelijkheden tussen vrouwen en mannen. Zo ontdekken we een gemiddelde pensioenkloof van 23%, die bij zelfstandigen zelfs oploopt tot 33%. Of stellen we vast dat het aantal huismannen – hoewel op 25 jaar tijd meer dan verdubbeld – zwaar in de minderheid blijft, met voor iedere huisman maar liefst 32 huisvrouwen.

Uit de cijfers blijkt ook dat sommige genderstereotiepe verschillen al op jonge leeftijd hun intrede doen: op een schooldag doen meisjes tussen 12 en 18 jaar bijvoorbeeld een derde meer huishoudelijk werk dan de jongens. Op zondag is dat anderhalve keer zoveel en op zaterdag zelfs het dubbele.

De publicatie ‘Vrouwen en mannen in België: genderstatistieken en genderindicatoren’ is gratis te verkrijgen bij het IGVM of te downloaden via de website.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , , .

2 reacties

  1. Geeuw…
    Wordt het niet eens tijd om na 50! jaar feminisme eens te stoppen met de oorzaak altijd maar elders te zoeken (lees: ‘t is de schuld van de mannen). Misschien…en ik werp nu een absurd idee op…zijn vrouwen eerder vrouwelijk en mannen….hmmm misschien… mannen? Zou daar geen wetenschappelijke studie over gemaakt kunnen worden? Vb’tje: is het een onderdrukking vanwege de man dat vrouwen niet zo goed met computers kunnen werken of is het gewoon eigen aan de vrouw dat informatica haar geen fluit interesseert. Antwoord eens eerlijk…Ik ben het in ieder geval hartstikke beu dat gezaag…al meer dan 50 jaar intussen, en ‘k ben zeker dat er binnen 50 jaar nog altijd gezaagd zal worden. Durf deze reactie maar eens goed te keuren 🙂

  2. En kijk: reactie goedgekeurd! Zeg nu nog eens dat vrouwen niets durven…

    Maar uiteraard is het geen onderdrukking dat sommige vrouwen computers niet interessant vinden. Had iemand dat gezegd dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.