zij-verhalen: Susan B. Anthony

Wist je dat Susan B. Anthony in 1872 in de Verenigde Staten gearresteerd werd omdat ze ging stemmen?

Susan Brownell Anthony (1820-1906) was een Amerikaanse suffragette en burgerrechtenactiviste. In 1854 gaf ze haar job als lerares op om zich volledig te wijden aan de burgerrechtenbeweging. Net voor en tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog ijverde ze voor de afschaffing van de slavernij en zette ze zich in voor de rechten van Afro-Amerikanen. Maar ze werd vooral beroemd voor haar feministische gedachtegoed en pleidooien voor vrouwenrechten, zoals hun recht om te stemmen en hun recht op eigendom.

Toch was ze niet in alles progressief. Zo was ze erg tegen abortus gekant omwille van de grote risico’s die deze praktijk inhield voor vrouwen. Ze geloofde dat abortus een gevolg was van de discriminaties ten opzichte van vrouwen, en was ervan overtuigd dat vrouwen die hun eigen leven in handen konden nemen nooit vrijwillig zouden overgaan tot het beëindigen van het leven in hun buik.

Ze enthousiasmeerde velen met haar vurige speeches en schreef ook vlammende manifesten, die ze vanaf 1868 verspreidde via ‘The Revolution’, een publicatie over vrouwenrechten met als motto ‘Mannen, hun rechten en niets meer. Vrouwen, hun rechten en niets minder’. Tussen 1884 en 1887 schreef ze samen met enkele andere feministen ‘The History of Woman Suffrage’, een vierdelig werk over de emancipatiestrijd.

In november 1872 werd ze samen met enkele andere vrouwen gearresteerd omdat ze gingen stemmen bij de toenmalige presidentsverkiezingen. In het daaropvolgende proces werd ze veroordeeld tot een boete van 100 dollar, die ze overigens weigerde te betalen.

In 1920, veertien jaar na haar dood, kregen vrouwen in de Verenigde Staten eindelijk het recht om te stemmen dankzij het negentiende amendement van de grondwet. Als erkenning voor haar strijd werd Susan B. Anthony in 1979 de eerste vrouw op een Amerikaanse munt, de zogenaamde Anthony Dollar.

 

In de rubriek ‘zij-verhalen’ zetten we maandelijks een iconische vrouw in de schijnwerpers. Want hoewel vrouwen al eeuwenlang de toekomst mee vorm geven, zijn het toch vaak mannen die eeuwige roem vergaren. En dat willen wij graag anders zien.

Lees de eerdere zij-verhalen van Geraldine Doylede zusjes BrontëFien TrochHypatia van AlexandriëIsala Van DiestBillie HolidayEmilie ClaeysRosa ParksBan Zhao en Marie Popelin.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.