zij-verhalen: Mary Anderson

Hoezo vrouwen en auto’s gaan niet samen? Wist je dat de uitvinder van de ruitenwissers een vrouw was?

Wie als chauffeur al eens een typisch Belgische stortbui meemaakte, kan het zich niet voorstellen, maar meer dan een eeuw geleden reden auto’s soms blind door sneeuw, hagel, mist en regen. Autobestuurders waren het zo gewoon om hun deur te openen om beter te zien of steeds weer te stoppen om de neerslag af te vegen, dat ze er niet meer bij stilstonden.

Tot Mary Anderson in de winter van 1902 een idee kreeg tijdens een natte rit naar New York City. Ze ontwikkelde een bewegende arm bekleed met rubber die vanuit de auto bediend kon worden, de ‘ruitenwisser’. Gelijkaardige systemen waren eerder al ontworpen, maar de versie van Mary was de eerste die ook echt werkte. In 1903 vroeg en kreeg ze een patent op haar ruitenwisser voor 17 jaar.

Een briljante uitvinding, maar daar dachten haar tijdgenoten anders over. Mary werd uitgelachen met haar nutteloze idee en haar ruitenwisser werd zelfs als gevaarlijk bestempeld, omdat de beweging de bestuurder zou afleiden. Toen ze in 1905 haar patent wilde verkopen, zag niemand enige commerciële waarde in het idee. Auto’s waren immers zeldzaam: het zou nog tot 1908 duren voor Henry Ford zijn populaire Ford T op de markt gooide.

Enkele jaren later boomde de auto-industrie en plots wilde iedereen een eigen wagen… inclusief ‘handige’ ruitenwisser. De rest is geschiedenis.

 

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.