zij-verhalen: Josephine Cochrane

De meeste mensen kunnen niet zonder. De vaatwasser bespaart vrouwen en mannen elke dag een pak vervelend huishoudwerk. Wist je dat de uitvindster van dit moderne toestel een vrouw was?

Josephine Cochrane (1839-1913) heeft gek genoeg zelf nooit moeten afwassen. Als welstellende Amerikaanse had ze bedienden die voor haar het huishouden deden. Ze hield vaak uitgebreide feesten, waarna haar personeel uren met de afwas zoet was. Het stoorde haar dat haar dure serviesgoed daarbij regelmatig brak.

Tegelijk was Josephine Cochrane een erg moderne vrouw. Ze was  zich bewust van de uitvindingen die in haar tijd gemaakt werden. Er moest dus ook een oplossing zijn voor dit probleem. In 1850 patenteerde Joel Houghton al een machine om de afwas te doen. Deze had een met de hand bediend wiel waaruit het water over de vaat stroomde. De vaat werd er echter niet schoner door. De praktische uitvinding waarop Josephine wachtte, bleef uit. Ze besloot daarom: “Als niemand anders een vaatwasser wil uitvinden, dan doe ik het zelf wel.”

Toen ze voor een keer zelf de vaat deed, ontdekte ze dat je die het beste schoon kreeg met een flinke waterstraal. Met de hulp van mechanicus George Butters zette ze haar bevindingen in een praktische machine om. De ‘Cochrane vaatwasser’ wist vaat wel schoon te krijgen en vormt de basis voor de hedendaagse vaatwasser.

Josephine Cochrane mat de precieze afmetingen van haar borden, kopjes en bestek. Daarna creëerde ze draadvormige mandjes waardoor je het bestek dicht bij elkaar, maar keurig gescheiden, in een gesloten kast kon plaatsen. Boven de mandjes hing een plat wiel. Wanneer de motor van Josephines machine draaide, pompte ze warm water uit een boilertje onderin de kast en sproeide dit via het ronddraaiende wiel over de vaat. Na afloop moest men enkel de stop uit de kast trekken en het water laten wegvloeien.

Josephines uitvinding werd een succes onder haar rijke vrienden. Zij ondervonden na hun talrijke feestjes hetzelfde probleem als haar. In 1886 kreeg ze het patent voor haar uitvinding, waarna ze de machine vooral in horecazaken in de omgeving van Shelbyville toonde. Ook zij waren enthousiast.

De grote doorbraak kwam in 1893. Dat jaar werd de Wereldtentoonstelling in Chicago, vlakbij Shelbyville, georganiseerd. Josephine Cochrane stelde er haar vaatwasser voor en haalde een pak bestellingen binnen. Om aan die bestellingen tegemoet te kunnen komen, richtte ze haar eigen bedrijf op, de voorloper van het huidige KitchenAid. Ze bleef haar ontwerp verfijnen en slaagde er, vlak voor haar dood, in 1913 in een machine voor huishoudelijk gebruik te creëren. Vele vrouwen zijn haar er eeuwig dankbaar om.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.