zij-verhalen: Geraldine Doyle

Wist je dat Geraldine Doyle – onwetend – model stond voor de iconische ‘We Can Do It!’-affiche uit de Tweede Wereldoorlog?

De 17-jarige Geraldine Doyle ging in 1942 aan de slag in een metaalfabriek, om de Amerikaanse industrie draaiende te houden terwijl de mannen naar het slagveld waren. Een geïntrigeerde persfotograaf nam een foto van de arbeidster met haar rood-witte bolletjesbandana. Niet lang daarna vertrok Geraldine uit de fabriek – ze had er slechts enkele weken gewerkt – en ging ze aan de slag als verkoopster.

Maar haar beeltenis bleef indruk maken. Illustrator J. Howard Miller gebruikte de foto als basis voor een campagne om fabrieksarbeiders te motiveren en nieuwe werkkrachten te rekruteren. De stoere vrouw met de opgestroopte mouwen kreeg al snel de bijnaam ‘Rosie the Riveter’, naar een populair lied uit die tijd. De tekst verwees naar het belang van vrouwen in de Amerikaanse oorlogsindustrie: “All day long, whether rain or shine, she’s part of the assembly line. She’s making history, working for victory, Rosie the Riveter”.

De affiche werd pas echt bekend bij het grote publiek in de jaren ’70 en ’80, toen feministen hem adopteerden voor hun strijd voor gelijke rechten op de werkvloer en in de maatschappij.

Geraldine zelf was zich er lange tijd niet van bewust dat zij die iconische vrouw was. Dat ontdekte ze pas in 1984 in een tijdschriftartikel, waarin een oude foto van haar vergeleken werd met de tekening.

Geraldine Doyle stierf in 2010 op 86-jarige leeftijd. Maar ‘Rosie the Riveter’ zal voor eeuwig het toonbeeld blijven van vrouwelijke kracht en onafhankelijkheid.

 

In de nieuwe rubriek ‘zij-verhalen’ zetten we maandelijks een iconische vrouw in de schijnwerpers die de wereld veranderde door haar inzicht, moed of creativiteit. Want hoewel vrouwen al eeuwenlang de toekomst mee vorm geven, zijn het toch vaak mannen die eeuwige roem vergaren. En dat willen wij graag anders zien.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.