zij-verhalen: Fien Troch

Wist je dat de bejubelde Fien Troch de Equal Pay Day-spots van 2006 en 2007 regisseerde?

Fien Troch studeerde in 2000 af als Master in de Audiovisuele Kunsten aan de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel. Die studiekeuze was ingegeven door haar drang naar een artistiek leven, gecombineerd met een afwijzing voor een acteeropleiding. Op enkele jaren tijd schreef en regisseerde ze 4 kortfilms: ‘Verbrande aarde’ (1998), ‘Wooww’ (1999), ‘Maria’ (2000) en ‘Cool Sam & Sweet Suzie’ (2001).

Terwijl ze werkte aan haar eerste langspeelfilm, deed ze ook enkele reclameopdrachten. Zo regisseerde ze in 2006 de webspot ‘Executive Cow’ voor de tweede Equal Pay Day-campagne van zij-kant en ABVV. Het filmpje, waarin een jonge vrouw de ene belediging na de andere naar het hoofd geslingerd krijgt, won de Bronzen Leeuw in de categorie ‘Public Awareness Messages’ op het reclamefestival van Cannes. Het jaar daarop maakte Fien 4 hilarische filmpjes (bekijk spot 1spot 2spot 3spot 4) voor Equal Pay Day 2007 onder de slogan ‘’t Zijn niet de hormonen, ’t is het verschil in lonen’. Deze spots, waarin je razende vrouwen thuis en op kantoor ziet die gefrustreerd zijn omwille van de loonkloof, wonnen het brons op de CCB-awards.

Fien Troch maakte inmiddels al twee langspeelfilms – ‘Een ander zijn geluk’ (2005) en ‘Unspoken’ (2008) – waarmee ze internationaal in de prijzen viel. Ze is een van de bekendste Vlaamse regisseurs van dit moment.

 

In de rubriek ‘zij-verhalen’ zetten we maandelijks een iconische vrouw in de schijnwerpers. Want hoewel vrouwen al eeuwenlang de toekomst mee vorm geven, zijn het toch vaak mannen die eeuwige roem vergaren. En dat willen wij graag anders zien.

Lees de eerdere zij-verhalen van Geraldine Doyle en de zusjes Brontë.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.