zij-verhalen: Emilie Claeys

Wist je dat feministe Emilie Claeys vervolgd werd voor haar mening over anticonceptie?

Toen ze kennis maakte met de socialistische beweging, werkte Emilie Claeys als alleenstaande moeder van twee dochters in een textielfabriek in Gent. In 1885 richtte ze mee de Socialistische Propagandaclub voor Vrouwen op, de start van een blitzcarrière binnen de Belgische Werkliedenpartij. De Club ijverde o.a. voor het vrouwenstemrecht, de financiële onafhankelijkheid van de vrouw en haar recht op arbeid. Gelijkwaardigheid binnen het gezin, in de wet en op de arbeidsmarkt: dat was waar Emilie naar streefde.

Samen met de Nederlandse Nellie Van Kol richtte ze in 1893 de Hollandsch-Vlaamsche Vrouwenbond op, een internationaal verlengstuk van de Propagandaclub. In het blad De Vrouw publiceerden ze pleidooien voor o.a. een gelijkheid inzake onderwijs, gelijk loon voor gelijk werk en de afschaffing van de juridische minderwaardigheid van de vrouw. Onder het pseudoniem Lilian schreef Emilie ook pamfletten voor geboortebeperking en voorbehoedsmiddelen, iets wat op dat moment streng verboden was. Het bracht De Vrouw op de katholieke index van verboden lectuur in België en leverde Emilie gerechtelijke vervolging op.

Emilie Claeys (1855-1943) ging de geschiedenis in als een van de pioniers van de Belgische vrouwenbeweging. Het was o.a. dankzij haar dat het stemrecht voor vrouwen in 1948 eindelijk een feit werd en dat het verbod op de promotie van anticonceptie in 1973 opgeheven werd.

 

In de rubriek ‘zij-verhalen’ zetten we maandelijks een iconische vrouw in de schijnwerpers. Want hoewel vrouwen al eeuwenlang de toekomst mee vorm geven, zijn het toch vaak mannen die eeuwige roem vergaren. En dat willen wij graag anders zien.

Lees de eerdere zij-verhalen van Geraldine Doylede zusjes BrontëFien TrochHypatia van AlexandriëIsala Van Diest en Billie Holiday.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.