zij-verhalen: Doris Lessing

Soms moeten vrouwen lang wachten op erkenning. Wist je dat Doris Lessing in 2007 als oudste schrijfster de Nobelprijs won? Ze was toen 88 jaar oud.

Doris Lessing werd in 1919 in het toenmalige Perzië geboren en groeide op in Zimbabwe. Ze debuteerde in de jaren 1950 met de roman ‘The Grass is Singing’. In 1962 brak ze door met ‘The Golden Notebook’. Het boek, over een vrouw die haar identiteit probeert te vinden ondanks de rollen die de maatschappij haar oplegt, maakte haar een icoon binnen het feminisme. Ze schreef meer dan 50 romans, toneelstukken, verhalenbundels en memoires. Centraal in haar werk stonden antikolonialisme en de ervaringen van vrouwen in een mannenwereld. Ze vocht haar leven lang voor gelijkheid.

Hoewel ze alom voor haar talent geprezen werd, moest het Nobelprijscomité lange tijd niet van haar weten. Waarschijnlijk was ze te rebels. In 2007 volgde dan toch de erkenning. Tijdens de uitreiking prees de jury Doris Lessing omwille van “het scepticisme, het vuur en de visie waarmee ze een verdeelde wereld analyseerde.” Lessing zelf bleef er kalm bij: “Ik won zowat elke verdomde prijs in Europa … Je kan amper blij zijn na 30 jaar.”

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.