zij-verhalen: de zusjes Brontë

Wist je dat de zusjes Brontë, drie beroemde Britse schrijfsters, oorspronkelijk moesten publiceren onder een mannelijk pseudoniem?

Engeland, 19e eeuw. Het predikantengezin Brontë bestaat uit zes kinderen, maar in het barre Britse klimaat overlijden er twee op jonge leeftijd aan tuberculose. De vier overgebleven kinderen – Charlotte, Branwell, Emily en Anne – hebben veel fantasie en amuseren zich met het verzinnen van werelden en personages. Hun vader ziet het graag gebeuren, in de hoop dat ze zich zo later zelf zullen kunnen onderhouden.

De drie zussen hebben de smaak al snel te pakken: hun eerste gezamenlijke gedichtenbundel ‘Poems’ verschijnt in 1846, onder de mannelijke pseudoniemen Currer (Charlotte), Ellis (Emily) en Acton (Ann) Bell. In het Victoriaanse Engeland worden vrouwen immers geacht zich te wijden aan hun gezin en huishouden, niet aan het schrijven van boeken.

Er worden amper een paar exemplaren van verkocht, maar de zusjes laten zich niet afschrikken. Onder hun Bell-pseudoniemen publiceren ze elk verhalen die nu, na meer dan 150 jaar, nog altijd mensen beroeren: Jane Eyre, Wuthering Heights, Agnes Grey, Villette,… Romans met sterke vrouwen in de hoofdrol, die nog steeds velen laten wegdromen. Wanneer ze na het succes van Jane Eyre hun ware identiteit onthullen, kunnen ze eindelijk uitgroeien tot de beroemde Victoriaanse romanschrijfsters die we vandaag nog steeds kennen.

 

In de rubriek ‘zij-verhalen’ zetten we maandelijks een iconische vrouw in de schijnwerpers die de wereld veranderde door haar inzicht, moed of creativiteit. Want hoewel vrouwen al eeuwenlang de toekomst mee vorm geven, zijn het toch vaak mannen die eeuwige roem vergaren. En dat willen wij graag anders zien.

Lees het eerdere zij-verhaal van Geraldine Doyle.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.