zij-verhaal: Robin Wright

Robin_Wright_2009_pmEqual job, equal pay. Dat vond de Amerikaanse actrice en regisseuse Robin Wright, die in House of Cards de echtgenote van Kevin Spacey speelt. Ze kreeg wat ze vroeg en werd zo een Equal Pay Day-ambassadrice van het eerste uur.

Robin Wright is sinds maart opnieuw te bewonderen in het vierde seizoen van de Netflix-serie House of Cards. Als Claire Underwoord speelt ze de wederhelft alias spindoctor van Frank Underwood, de republikeinse president die over lijken gaat. De first lady is echter een meedogenloze carrièrejaagster die evenmin vies is van politieke spelletjes: in seizoen vier bedingt ze zo het vicepresidentschap. Ook buiten de immens populaire politieke thriller laat de actrice zich niet zomaar vertrappelen. Eindelijk gendergelijkheid op het doek? Dan zeker ook achter het doek, vond Robin Wright, die nota bene zelf een aantal afleveringen regisseerde.

Populair

Robin Wright stapte dan ook onlangs naar de makers van House of Cards en eiste hetzelfde loon als haar tegenspeler. De feiten zaten haar mee: ze won reeds een Golden Globe Award voor haar rol als Claire Underwood en de first lady is bij de kijkers ondertussen populairder dan haar man. Toch verdiende Kevin Spacey in 2014 500.000 dollar per aflevering, terwijl Robin Wright volgens Forbes vorig jaar een 420.000 dollar per episode zou opstrijken. Indien haar loonpakket niet zou stijgen, zou ze deze discriminatie in de openbaarheid brengen. De wage gap werd gedicht.

Game over

Een moedige zet van de 50-jarige actrice, want de filmindustrie is niet bepaald mals voor rijpere vrouwen, zelfs al barsten ze van het talent. Zeker niet als deze vrouwen geen palmares à la Nicole Kidman kunnen voorleggen, aldus Robin Wright zelf. Na jaren deeltijds te hebben gewerkt om voor haar kinderen te kunnen zorgen, was haar salarispakket bescheiden. “Als je dat niet opbouwt, samen met naambekendheid en aanwezigheidspolitiek, you’re not in the game anymore. Je wordt een B-filmacteur, you’re not box office material”, aldus Wright, die nu een comeback wil maken.

Vrouwelijke Che Guevara

Robin Wright vervoegt zo het rijtje van Hollywood-actrices die ijveren voor equal pay. Hunger Games-ster Jennifer Lawrence en Oscarwinnares Patricia Arquette gingen haar in 2015 reeds voor.

Eerder uitte Robin Wright reeds kritiek op de door mannen gedomineerde filmwereld. “It’s a man’s world”, liet ze zich in 2014 ontvallen. “Godzijdank wordt gendergelijkheid eindelijk serieus genomen, maar we hebben nood aan een vrouwelijke Che Guevara”, verklaarde de actrice toen aan ES Magazine.

Zelf heeft ze zich voorgenomen om nooit meer de gepijnigde echtgenote te spelen, uit onvrede met het feit dat vrouwen steeds in onderdanige rollen worden geduwd, terwijl mannen “all the fun” krijgen. Ook de angst die ze heeft moeten overwinnen om zelf in de regiestoel te gaan zitten van House of Cards, had volgens haarzelf veel te maken had met haar vrouw-zijn en de vrees om onder te doen voor de mannen.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.