zij-verhaal: Nancy Pelosi

Volgens Time Magazine is Nancy Pelosi één van de honderd meest invloedrijkste personen van het afgelopen jaar. Onder de categorie ‘leaders’ wordt ze zelfs al pionier naar voren geschoven. Voormalig presidentskandidate Hillary Clinton is vol lof over haar: “Er is een gezegde dat luidt: ‘Als je iets gedaan wilt krijgen, vraag het dan aan een vrouw die het druk heeft’. Speaker Nancy Pelosi is het levende bewijs dat er, wanneer het werk gedaan moet worden, vaker wel dan niet een vrouw nodig is.” Ze is dus veel meer dan de schoonmoeder van VRT-correspondent Michiel Vos.

Nancy Pelosi was van 2007 tot 2011 de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten van Amerika. Doordat de democraten sinds begin dit jaar opnieuw een meerderheid vormen in het Huis van Afgevaardigden, zit Nancy Pelosi terug op haar stoel. Ze wordt aanzien als machtigste vrouw van de VS en voornaamste tegenstander van president Donald Trump. Het wordt bovendien op haar conto geschreven dat het Huis van Afgevaardigden vandaag de dag meer divers is dan ooit. In haar eigen kiesdistrict behaalde ze ruim vijfentachtig procent van de stemmen. Een grote overwinning.

Know your power

Nancy Pelosi is een pragmatisch ingesteld politica. Ze weet wat ze wil, hoe ze het wil en ze doet het gewoon. De politica heeft met haar 78 lentes jong heel wat verwezenlijkt in de Amerikaanse politiek. Zo zorgde ze ervoor dat holebi’s nu openlijk in het leger mogen dienen, ze hervormde Wall Street en ze maakte de gezondheidszorg toegankelijker voor heel wat Amerikanen. Tegenstanders vinden haar te oud, te polariserend en ze vinden dat ze plaats moet maken voor een jongere generatie.

Zelf stelt Pelosi vast dat vrouwen met macht niet worden beoordeeld op hun verwezenlijkingen maar op hun looks en hoe ze overkomen bij mensen. Haar les voor toekomstige politica’s: als vrouw in de politiek moet je er staan, veel zelfvertrouwen hebben en niet bescheiden zijn – enkel zo toon je dat je niet te domineren bent door je mannelijke collega’s en kan je echt zaken verwezenlijken.

Een jas als politiek statement

Dat Nancy Pelosi een van de invloedrijkste personen op de wereld is, valt niet over te twijfelen. Ze heeft zelfs invloed op wat mensen dragen. Tijdens een meeting met president Trump, droeg ze een felrode mantel van het kledingmerk Max Mara. Op sociale media regende het enthousiaste reacties. Verschillende mensen zagen in de kledingkeuze een politiek statement. Met haar hoge hakken, haar gevaarlijk ontspannen glimlach en die vuurrode jas straalde ze een soort onoverwinnelijkheid uit. Op enkele seconden tijd veranderde Pelosi in een goedgeklede rebel. Een eenvoudig stukje stof groeide uit tot een politiek statement. Max Mara kon dus niet anders dan de jas opnieuw uitbrengen…

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.