zij-verhaal: Lupita Nyong’o

lupitanyongo_pmAmper 33, uitgeroepen tot mooiste vrouw ter wereld, lieveling van Vogue en Lancôme, winnares van een Oscar voor haar acteerprestaties maar bovendien ook niet slecht achter de schermen én bestrijdster van sociaal onrecht. Ziehier Lupita Nyong’o, de Mexicaans-Keniaanse actrice die jonge meisjes leert houden van hun donkere huid.

I hope that my presence on your screens and in magazines may lead you, young girl, on a similar journey. That you will feel the validation of your external beauty but also get to the deeper business of being beautiful inside. There is no shade in that beauty.”

Met deze gevleugelde woorden sprak Lupita Nyong’o het publiek toe na het winnen van de Best Breakthrough Performance op de Black Women-lunchbijeenkomst van het Afro-Amerikaanse magazine Essence. Ze richtte zich tot een fan die Lupita had bedankt om ‘op het wereldtoneel te komen en haar leven te redden’ wanneer ze op het punt stond om haar huid te bleken. De vrouw die vroeger zelf elke nacht wenste dat haar huid ’s morgens lichter zou zijn werd zo een rolmodel voor andere donkere meisjes.

Mexicaans-Keniaans

Een rolmodel is Lupita in vele opzichten. Alhoewel ze nog geen jaar in haar geboortestad Mexico City heeft gewoond, waar haar vader werkte voor de Keniaanse overheid, verwijst ze steevast naar haar Mexicaans-Keniaanse nationaliteit. Waardoor de Mexicanen op hun borst konden kloppen toen ze als eerste Keniaanse én als eerste Mexicaanse ooit een Oscar voor beste bijrol kreeg in 2013. Lupita groeide verder op in Kenia, maar keerde op 16-jarige leeftijd terug naar Mexico om Spaans te leren. Hogere studies volgde ze in de VS, toen het in Kenia politiek te onrustig werd.

Sociaal bewogen

Haar Hollywood-carrière startte Lupita bescheiden achter de schermen – later zou ze bekennen dat, aangezien ze geen enkele succesvolle Keniaanse acteur kende, verder dacht te komen met filmstudies dan met een acteerdroom-. Zo werkte ze onder andere als productie-assistente van de ophefmakende thriller The Constant Gardener. Een paar jaar later schreef en regisseerde Lupita haar eigen documentaire In My Genes, over de discriminatie van albinomensen, waarmee ze verschillende filmfestivals haalde. Toch zette Lupita al snel de eerste stappen naar een acteercarrière in thuisland Kenia met de sociaal bewogen Unicef-serie, Shuga, over aidspreventie.

Sterrendom

De actrice perfectioneerde haar prestaties aan de Yale School of Drama, waarna ze de rol van Patsey kreeg in de kaskraker 12 Years a Slave. Het historische drama van Steve McQueen vertelt het bikkelharde verhaal van de slavernij in het zuiden van de Verenigde Staten. Lupita zet er een magistrale prestatie neer, waarna ze naar het sterrendom werd gekatapulteerd. Snel volgden rollen in Star Wars: the Force Awakens, de Broadway-show Eclipse en het pas verschenen Jungle Book.

Verandering

Celebrities hebben macht, en die gebruikt Lupita nu ook om sociale en ecologische druk uit te oefenen. Ze zet zich in voor het beschermen van olifanten met de internationale natuurbeschermingsorganisatie WildAid en komt op voor vrouwenrechten in Kenia. Ook engageert de actrice zich voor Mother Health International, die lokale materniteitscentra opricht in verarmde gebieden en conflictzones. En daarnaast geeft ze uiteraard donkere meisjes overal ter wereld de boodschap dat ook zij er kunnen geraken. “Ik voel me bevoorrecht dat mensen naar me opkijken, en misschien wordt een droom geboren door mijn aanwezigheid”, liet de nieuwgeboren ster optekenen.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.