Koningin Astrid met de latere koning Albert II

Astrid van Zweden (1905-1935) was de vierde vorstin der Belgen, echtgenote van Leopold III en moeder van de latere koningen Boudewijn en Albert II. Ze wordt wel eens vergeleken met Diana of Grace, omdat ze net als deze beroemde prinsessen heel wat sterallures had en op jonge leeftijd een tragische dood stierf. Er zijn dan ook overal in het land pleinen en straten naar haar vernoemd.

De in Zweden geboren Astrid was een prinses die brak met heel wat codes: haar ouders behoorden weliswaar tot de Scandinavische koningshuizen maar ze waren geen staatshoofd, waardoor Astrid een burgerlijke opvoeding had gekregen, zonder al te veel protocol. Na een opleiding als kinderverzorgster – heel vooruitstrevend voor die tijd – ging de prinses nog in de leer bij Lars Olaf Nathan Söderblom, de aartsbisschop van Uppsala en latere Nobelprijswinnaar voor de Vrede. Dat maakte van haar een wereldwijze en moderne jonge vrouw.

Het Belgische koningshuis moest dan ook even slikken toen Leopold III te kennen gaf dat hij deze prinses wou huwen, die bovendien protestants was. Het koppel hield voet bij stuk: ze waren dolverliefd.

De Belgische bevolking sloot de prinses in het hart toen ze aankwam in Antwerpen om haar verloofde te bezoeken en hem prompt om de hals vloog. Na hun huwelijk woonde het paar eerst in het Brusselse Bellevue-paleis, waar Josephine-Charlotte werd geboren. Nadien verhuisde het gezin naar het Kasteel van Stuyvenberg, waar Boudewijn en Albert het levenslicht zagen. Astrid stond bekend als een liefdevolle moeder. Even hartelijk was ze tegenover de bevolking: bij de geboorte van Albert stuurde ze doopsuiker naar alle kinderen die op dezelfde dag geboren waren en ze ging soms persoonlijk op bezoek bij mensen die haar hulp inriepen.

Na de tragische dood van Albert I tijdens een rotsbeklimming, besteeg zijn zoon Leopold III de troon en werd zijn echtgenote koningin. Astrid was toen amper 29 jaar. Het noodlot bleef ook haar echter niet bespaard. Een jaar na hun kroning verloor de koning de controle over het stuur tijdens een uitstapje met zijn gloednieuwe cabriolet in het Zwitserse Küssnacht am Rigi. De auto dook de berm in en de koningin werd tegen een boom geslingerd. Samen met haar overleed mogelijk ook een ongeboren kind. Onder massale publieke belangstelling vond de begrafenisplechtigheid plaats, de koningin verwierf een bijna mythische status.

Fietsen geeft A vleugels

Het Koningin Astridplein in Antwerpen is het vertrekpunt van ‘Fietsen geeft A vleugels’. Op 12 september fietst zij-kant langs vrouwelijke straatnamen en street art in Antwerpen. Eindpunt is een nieuwe muurschildering over vrouwen op de fiets, die op dat moment wordt ingehuldigd.

Zin om mee te fietsen? Meer info vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.