zij-verhaal: Katharine Viner

Als studente dacht Katharine Viner dat journalistiek iets was voor Londense mannen in maatpak. Nu is de 44-jarige Britse de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van The Guardian.

Alhoewel The Guardian al bijna twee eeuwen bestaat, stond nog nooit een vrouw aan het hoofd van deze prestigieuze Britse kwaliteitskrant. Katharine Viner brengt daar vanaf deze zomer verandering in. Ze treedt in de voetsporen van de haast legendarische Alan Rusbridger,  en wordt zo de twaalfde hoofdredacteur in de geschiedenis van de krant.

Katharine werd gekozen na een wereldwijde zoektocht naar een waardige opvolger van Rusbridger. De Scott Trust, de non-profit organisatie die de krant beheert en financiert, was vastbesloten “to leave no stone unturned in the search for the best person”, aldus de voorzitter.

Niets voor haar

Deze ‘best person’ werd geboren in Yorkshire (°1971) en schreef haar eerste artikel voor haar huidige werkgever toen ze nog op de middelbare school zat. Als studente in Oxford won ze een wedstrijd georganiseerd door de vrouwenkatern – women’s page – van The Guardian. Daar raadde de hoofdredactrice haar aan om een carrière in de journalistiek te beginnen, een job die Katharine niets voor haar vond.

Na vele reizen in het Midden-Oosten maakte Katharine toch de sprong naar de journalistieke wereld bij het vrouwenmagazine Cosmopolitan. Nadien volgde The Sunday Times, en in 1997 ging ze aan de slag bij The Guardian. Ze startte waar alles begon: bij de women’s page.

Enige vrouw

Momenteel leidt Katharine de activiteiten van de krant in de Verenigde Staten en is ze adjunct-hoofdredacteur van The Guardian worldwide. Vanaf deze zomer staat ze dus aan het hoofd van de krant, en wordt zo de enige vrouw aan de top bij de dagelijkse kwaliteitspers in het Verenigd Koninkrijk.

Theater

Naast de journalistiek is Katharine Viner ook thuis in de theaterwereld.  Ze schreef samen met acteur Alan Rickman het stuk My Name Is Rachel Corrie, over een Amerikaanse activiste die tijdens protesten werd gedood in Gaza in 2003.

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.