zij-verhaal: Jessica Chastain

Jessica Chastain by Gage Skidmore

Jessica Chastain by Gage Skidmore

14 maart is het Equal Pay Day in België. Maar ook in de VS is loongelijkheid verre van een realiteit. De gelauwerde actrice Jessica Chastain maakt er een punt van: geen equal pay, geen film. Ook kiest ze resoluut voor vrouwelijke regisseurs. Maar gisteren, op vrouwendag, staakte de feministe en stapte ze mee met de vrouwenmars in Warschau.

Feminisme wordt hip, en dat weten ze ook in Hollywood. De zelfverklaarde feministes duikelen over elkaar heen in videoclips en op sociale media. Een goede zaak, uiteraard, maar nog beter is het wanneer mensen met faam gendergelijkheid afdwingen met hun naam. Dat doet Jessica Chastain als geen ander. Letterlijk trouwens ook: Chastain is de meisjesnaam van haar moeder.

Selfmade woman

Chastain weet wat het is om te knokken voor succes. Haar ouders kregen haar op zeer jonge leeftijd, en in de familie had niemand hogere studies gevolgd. Tot de duidelijk getalenteerde Jessica besloot om een acteeropleiding te volgen, en de hele familie geld bijeensprokkelde om haar te kunnen inschrijven. Nadien won de studente een beurs, gesponsord door Robin Williams, maar in interviews bekende ze dat de schrik om de huur niet te kunnen betalen haar steeds zou blijven achtervolgen.

Equal Pay

Er was een tijd dat Chastains loon slechts één zestiende bedroeg van de fee van haar mannelijke collega, zoals in de sciencefictionfilm The Martian (2015). Maar ondertussen leerde de actrice dat ze de Golden Globe voor haar rol in Zero Dark Thirty niet zomaar kreeg. In een interview met The Guardian in 2016 vertelde ze dat nu niet gewoon meer dankbaar wil zijn voor een rol. Is de deal niet correct, dan stapt ze op, punt. Ze roept bovendien andere vrouwelijke Hollywoodsterren op om ook naar buiten te komen met hun verhalen over ongelijke behandeling. “We have to make it clear, ladies. We have got each other’s backs here.”

Sisterhood

Geen catfights dus voor Jessica Chastain. De roodharige ster weet dat enkel sisterhood vrouwen verder zal brengen.  Zelf probeert ze om elk jaar met een vrouwelijke filmmaker in zee te gaan. Vrouwen krijgen immers ook achter de schermen nog steeds minder kansen dan mannen, en Chastain – één van de meest invloedrijke mensen wereldwijd volgens het magazine Time – weet dat ze hen zo een stevig duwtje in de rug kan geven. Om die reden richtte ze ook haar eigen productiehuis op. Bij Freckle Films vind je enkel schrijfsters en regisseuses, en dus ook vrouwelijke hoofdpersonages die meer doen dan hun man ondersteunen of als getormenteerde bitch worden neergezet.

The Zookeeper’s Wife

Sinds 2008 heeft ze gewerkt met Kathryn Bigelow, Ami Canaan Mann, Liv Ullman,  Susanna White en Niki Caro. Deze laatste regisseerde The Zookeeper’s Wife, een historisch drama dat midden mei in de Belgische zalen te zien zal zijn. In The Hollywood Reporter toonde Jessica Chastain zich lyrisch over het werken met een vrouw: op de set voelde niemand zich buitengesloten of gepest en hoewel mannen er nog steeds de meerderheid uitmaakten (haar tegenspeler in de film is trouwens onze eigenste Johan Heldenbergh), zag Chastain nog nooit zoveel vrouwen rondlopen.

International women’s strike

Gisteren, op internationale vrouwendag, legde de actrice echter het werk neer. Ze sloot zich aan bij de International Women’s Strike en stapte mee met de vrouwenmars in Warschau, waar ze momenteel The Zookeeper’s Wife promoot.  “This is why we march & strike”, tweette ze met een link naar een artikel over de misogyne Poolse Europarlementariër Korwin-Mikke, die vindt dat vrouwen terecht minder verdienen omdat ze zwakker zijn en minder intelligent. “All I want to do is protect women from those like you.”

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.