zij-verhaal: Eve Ensler

“When you rape, beat, maim, mutilate, burn, bury, and terrorize women, you destroy the essential life energy on the planet.” (Eve Ensler, The Vagina Monologues)

Op 14 februari dansten overal ter wereld mensen op One Billion Rising, de grootste massamanifestatie ooit tegen geweld op vrouwen. Inspirerende kracht achter deze protestbeweging is de Amerikaanse Eve Ensler. Deze schrijfster/activiste gaf het woord aan vrouwen en hun diepste geheimen met The Vagina Monologues.

Eve Ensler (°1953) is geobsedeerd door vagina’s. En ook door seks, liefde, orgasmes, geboorte, incest en seksueel geweld. In een interview verklaarde ze ooit dat deze obsessie voortkwam uit het opgroeien in een gewelddadige samenleving. Ze weet waarover ze het heeft. Als kind werd Eve seksueel misbruikt door haar vader. Haar leven staat dan ook in het teken van de stijd tegen geweld op vrouwen en meisjes. Symbool van deze ontvoogdingsstrijd is voor Eve de vagina.

Vagina aan het woord

In 1996 schreef Eve het werk dat haar wereldberoemd zou maken: The Vagina Monologues. Vrouwelijke stemmen krijgen het woord over de meest intieme thema’s. Eve inspireerde zich hiervoor op interviews met meer dan tweehonderd vrouwen. Het theaterstuk werd voor het eerst opgevoerd in het HERE Arts Center in New York City. Al snel kon Eve rekenen op de medewerking van ronkende namen zoals Oprah Winfrey, Susan Sarandon, Meryl Streep, Jane Fonda en Whoopi Goldberg.

The Vagina Monologues werd vertaald in 48 talen en opgevoerd in meer dan 140 landen. Het stuk leverde Eve een Obie Award op en was ook op het scherm te zien via de prestigieuze televisiezender HBO. In Vlaanderen bracht actrice Ann Nelissen de Vaginamonologen.

V-Day

Geïnspireerd door de monologen startte Eve in 1998 de antigeweldbeweging V-Day. Met internationale sensibiliseringsacties en lokale hulpprogramma’s bindt ze de strijd aan tegen geweld op vrouwen en meisjes wereldwijd. In 2012 lanceerde V-Day de campagne One Billion Rising, die wereldwijd één miljard mensen wil mobiliseren tegen geweld. Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie is immers één vrouw op de drie, oftewel meer dan één miljard vrouwen, in haar leven het slachtoffer van geweld.

Feministische strepen

Buiten The Vagina Monologues verdiende Eve haar feministische strepen met het stuk The Good Body (2004), het politieke getinte boek Insecure at Last (2006) en de bestseller I Am an Emotional Creature: The Secret Life of Girls Around the World (2010). In 2013 brengt Eve haar memoires met In the Body of the World. Daarnaast schreef ze artikels voor kranten en tijdschriften zoals The Guardian, Huffington Post, Washington Post, International Herald Tribune en Marie Claire.

Kroon op het werk

Eve’s onvermoeibare inzet tegen geweld werd reeds bekroond door meerdere awards. Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek noemde haar in 2011 bovendien een van de “150 Women Who Changed the World”. De krant The Guardian plaatste haar in datzelfde jaar in het lijstje van de “100 Most Influential Women”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.