zij-verhaal: Charlotte De Witte

Jarenlang ging ze als Raving George door het leven, maar nu besluit de Belgische superdj Charlotte De Witte om te tonen wie ze écht is: een vrouw.

De wereld van mixen en draaien is van oudsher een mannenbastion. Zoals Charlotte zelf zegt: tik ‘female DJ’  in op Google en je krijgt eerst foto’s van meisjes in bikini. Of lijstjes van de knapste en meest sexy vrouwelijke dj’s. Een boysclub dus, waar mannen mannen helpen, en Charlotte als prille tiener hard moest knokken.

Supertalent

Het was tijdens haar schooljaren in Gent dat het voor Charlotte begon. Ze dook in het nachtleven en ontdekte de elektronische muziek, die ze op haar Evergemse slaapkamer zelf produceerde met behulp van YouTube-filmpjes. Al snel bleek Charlotte een supertalent: toen ze als zeventienjarige opeens een Studio Brussel-wedstrijd won, mocht ze draaien op Pukkelpop, I Love Techno en Tomorrowland. Maar de wereld was niet mals voor dit nieuw – vrouwelijk – talent. Op Facebook ontstond een haatgroep tegen haar, en ze hoorde meer dan haar lief was dat ze het bed deelde om carrière te maken. Ook zelf twijfelde ze: boekten mensen haar omdat ze over een stel borsten beschikte of ging het echt om haar talent?

Latex

Ze nam de naam Raving George aan om zich net niet als vrouwelijke dj te profileren. Aan De Morgen vertelde ze ooit: “Ik wilde mijn seksualiteit niet uitspelen om méér bookings te krijgen. Bij mij draait het altijd om de muziek, zelfs al werd ik in het begin zelden serieus genomen. Je moet je dubbel zo hard bewijzen, zeker wanneer je lak hebt aan het stereotiepe beeld van vrouwelijke dj’s. Zo zul je mij nooit zien optreden in een minuscule bikini, latexpakje of lingerie. Waarom zou ik ook staan zwieren met mijn blote borsten? Vroeg of laat word je toch beoordeeld op muziek en talent. Dan kun je beter zeker zijn dat je er stáát.”

Eigen naam

Nu is Charlotte echter gepokt en gemazeld in de dj-wereld en heeft ze zichzelf meer dan bewezen. Ze voelt dan ook dat ze mag tonen wie ze is, en Raving George wordt Charlotte De Witte. Op Facebook vertelt ze: “Ik weet welke richting het uit moet. Ik weet waar ik uiteindelijk wil raken. Daarom heb ik beslist dit avontuur onder mijn eigen naam voort te zetten. Ik hoef me niet langer te verstoppen. Dit is wie ik ben.”

Way to go

Het tij begint stilaan te keren, en daar doet Charlotte zeker aan mee door haar naam en dus ook haar vrouwelijkheid te claimen. Vrouwelijke dj’s worden steeds meer geaccepteerd. Toch is de weg nog lang: in de DJ Mag’s top 100, de wereldwijde graadmeter voor het succes van dj’s in de elektronische dansmuziek, staan drie vrouwelijke dj-combo’s. De eerste, het Australische duo Nervo, komt pas op de 24ste plaats. En volgens cijfers van het internationale netwerk Female Pressure was in 2014 op I Love Techno maar liefst 91,7 procent van de artiesten mannelijk en slechts 5,6 procent vrouwelijk.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.