zij-verhaal: Amazon Eve

screenshot clipDe ster in onze Europese Equal Pay Day-campagnespot is de Amerikaanse Erika Ervin, wereldwijd bekend als transgendermodel. In 2011 haalt ze zelfs het Guinness World Records-boek als ‘grootste professionele model ter wereld’. Maar ‘Amazon Eve’ is ook een geëngageerde gelijkekansenactiviste. Zo wilt ze voor zij-kant, PES Women en de Nederlandse PvdA-vrouwen haar opmerkelijke verhaal brengen en de wage gap aankaarten.

Erika Ervins leven gaat niet bepaald over rozen. Ze wordt in 1979 in Californië geboren als William. Op zijn veertiende meet de puber al meer dan 1m80 en is hij het mikpunt van pesterijen op school. Bovendien zit het jongenslijf hem niet lekker, en wilt hij ook helemaal geen wetenschapper worden zoals zijn vader hoopt.

Erika

William zet zijn zin door en gaat Theater en Business Management studeren, en nadien Rechten en Inspanningsfysiologie. Een groot deel van de jaren ’90 brengt hij door op het podium. In 2004, op zijn 25ste, ondergaat hij een geslachtsverandering. Dit nieuwe lijf voelt veel beter, maar de buitenwereld blijft even wreed. Erika is immers ondertussen meer dan twee meter groot: lang voor een man, maar zeer lang voor een vrouw. Als filmactrice krijgt ze enkel rollen als een freak.

Size zero

Ongelukkig zegt Erika de filmwereld vaarwel en sluit zich op in een juristenbedrijf om zich te onttrekken aan het oordelende oog van de wereld. Wanneer ze na jaren bureauwerk met overtollige kilo’s begint te kampen, sluit ze zich aan bij een fitnessschool. Daar traint ze zich echter bijna dood in haar strijd om een size zero.

Amazone

Uiteindelijk leert Erika een gezonder zelfbeeld te ontwikkelen. Ze schoolt zich om als personal trainer en coacht mensen om realistische doelen te stellen. Erika begint zich te identificeren met de amazones, mythische krijgsters uit de oudheid die symbool staan voor women power. Nadat ze de cover haalt van het Australische Zoo Magazine in 2009 wordt ze de modellencarrière in gekatapulteerd. Momenteel reist ze de wereld af als super-sized model.

Ambassadrice

Tussen deze professionele engagementen door strijdt Amazon Eve voor gendergelijkheid en neemt ze het op voor gepeste kinderen. Met deze praktijken is zij zelf immers meer dan eens geconfronteerd geweest.

De pakkende Equal Pay Day-campagnespot, gerealiseerd door communicatiebureau mortierbriagde en productiehuis Czar, toont een zeer intiem beeld van Amazon Eve. Op de tonen van de droevige aria Lascia Ch’io Pianga vertelt ze hoe blij ze is om nu een vrouw te zijn, maar ook welke offers ze daarvoor heeft moeten brengen. Ze verloor haar vrienden, haar familie, haar carrière. Dat vrouwen bovendien nog steeds als minderwaardig worden beschouwd door mannen weet ze maar al te goed. “I know what I’m talking about. I used to be one of them.” Op het einde van het filmpje maakt ze dan ook een krachtig statement voor equal pay, onder het motto “Treat me like a woman, pay me like a man”.

Bekijk de spot hier:

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.