Alexandria Ocasio-Cortez

Zij-verhaal: Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez

Eindelijk is er weer hoopvol nieuws van de andere kant van de oceaan. In New York is een jonge politica opgestaan, die radicaal kiest voor sociale rechtvaardigheid en het establishment afzweert. Alexandria Ocasio-Cortez vermorzelde dinsdag, tot haar eigen grote verbazing, haar tegenkandidaat tijdens de voorverkiezingen voor het Congres.

Nadat Amsterdam een progressieve vrouw als burgemeester heeft gekozen, blaast er ook een nieuwe wind langs het Vrijheidsbeeld. De nieuwe ster aan het Amerikaanse firmament is jong, vrouw en strijdvaardig. Dat doet een feministisch hart jubelen. Te meer omdat Alexandria Ocasio-Cortez de oude en mannelijke krokodillen mooi te kijken heeft gezet. Tot voor kort was de 28-jarige New Yorkse totaal onbekend en werd ze zelfs genegeerd door het eigen Democratische establishment. ‘A Girl Has No Name’, zo klaagde ze zelf de patriarchale houding van pers en politiek aan.

Queen of Queens

Daar dachten haar buurtbewoners echter anders over. Tijdens de voorverkiezingen voor het Congres (in november vinden in de VS tussentijdse verkiezingen plaats), koos haar kiesdistrict New York 14 massaal voor de jonge latina. Bij deze ‘midterm elections’ wordt meestal de zittende kandidaat herverkozen, voor New York 14 (Queens en deel van de Bronx) is dit bij de Democraten Joseph Crowley. De 58-jarige ‘king of Queens’ zit al twintig jaar in het Congres en werd zelfs gezien als de gedoodverfde opvolger van voorzitster Nancy Pelosi, mochten de Democraten een meerderheid behalen. De voorbije 15 jaar was er niemand die het tegen hem durfde opnemen tijdens voorverkiezingen.

Geen bedrijfsinmenging

Crowley mocht dan ook 3,5 miljoen dollar in zijn oorlogskas steken, Ocasio-Cortez amper 300.000 dollar. Ze weigerde bovendien enige vorm van bedrijfssponsering, terwijl Crowley zijn handen opende voor geldschieters uit Wall Street. Het lot van de Ocasio-Cortez  leek dermate bezegeld dat Crowley zelfs niet aarzelde om een vervanger te sturen tijdens debatten met zijn uitdaagster.

Politieke revolutie

De New Yorkse arbeidersklasse lijkt echter genoeg te hebben van het establishment. En dat is net wat Ocasio-Cortez niet is: haar Puerto Ricaanse moeder is poetsvrouw, haar overleden vader was buschauffeur. De hogere studies aan Boston University betaalde ze terug met lange avondshifts in de horeca. Politieke beroepservaring heeft ze niet, maar ze voerde als vrijwilliger mee campagne voor Bernie Sanders. Nu treedt ze ook in zijn voetsporen met een uitgesproken links discours: Ocasio-Cortez pleit onomwonden voor een politieke revolutie met gratis onderwijs, universele gezondheidszorg en een aanpassing van het rechtssysteem. Ook eist ze de afschaffing van de ICE (grenspolitie) en een einde aan de massale opsluitingen van arme Amerikanen van kleur. De activiste noemt zichzelf onbeschroomd ‘socialist’, wat in veel Amerikaanse oren nog steeds een scheldwoord klinkt.

#OneOfUs

“We’ve got people, they’ve got money” was haar oorlogszin, die niet gelogen bleek. Met haar scherpe veroordelingen van seksisme, racisme en elitarisme, won ze de harten van haar wijkbewoners. Ook de #OneOfUs-slogan sloeg aan: Ocasio-Cortez verweet Crowley dat hij zijn kinderen naar dure scholen in de buurt van Washington stuurt en niet in de wijken van zijn kiezers woont, hun lucht niet inademt en hun water niet drinkt. Zijzelf zelf is dan weer heel actief in haar buurt als sociaal werker en ex-leerkracht.

In november zal Alexandria Ocasio-Cortez zal dus voor de Democraten de strijd met een Republikein moeten aangaan.

Geplaatst in Nieuws en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.