Zij-verhaal: Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez

De nieuwe ster aan het Amerikaanse firmament is jong, vrouw en strijdvaardig. Dat doet een feministisch hart jubelen. Bovendien is sociale rechtvaardigheid haar stokpaardje. Alexandria Ocasio-Cortez, het jongste vrouwelijke Congreslid ooit, trekt met haar collega’s van de ‘Squad’ van leer tegen Trump, het grootkapitaal, klimaatopwarming en sociale ongelijkheid.

Alexandria Ocasio-Cortez heeft de oude krokodillen mooi te kijken gezet. Tot voor kort was de 30-jarige New Yorkse totaal onbekend en werd ze zelfs genegeerd door het eigen Democratische establishment. ‘A Girl Has No Name’, zo klaagde ze zelf de patriarchale houding van pers en politiek aan.

Queen of Queens

Daar dachten haar buurtbewoners uit Queens (New York) echter anders over. Tijdens de voorverkiezingen voor het Congres (2018), koos haar kiesdistrict massaal voor de jonge latina. Haar Democratische uitdager, Joseph Crowley, werd de ‘king of Queens’ genoemd en zat al twintig jaar in het Congres: niemand durfde het ooit tegen hem opnemen.

Crowley mocht dan ook 3,5 miljoen dollar in zijn oorlogskas steken, Ocasio-Cortez amper 300.000 dollar. Ze weigerde bovendien enige vorm van bedrijfssponsering, terwijl Crowley zijn handen opende voor geldschieters uit Wall Street. Het lot van de Ocasio-Cortez  leek dermate bezegeld dat Crowley zelfs niet aarzelde om een vervanger te sturen tijdens debatten met zijn uitdaagster.

#OneofUs

Maar de New Yorkse arbeidersklasse leek echter genoeg te hebben van het establishment. Tot haar eigen grote verbazing vermorzelde Alexandria Ocasio-Cortez met haar #OnefUs-campagne Crowley tijdens de voorverkiezingen. “We’ve got people, they’ve got money” was haar oorlogszin, die niet gelogen bleek. Met haar scherpe veroordelingen van seksisme, racisme en elitarisme, won ze de harten van haar wijkbewoners, die ze als sociaal werker en ex-leerkracht goed kent.

Nadien moest ze de strijd aangaan met de Republikein Anthony Pappas om een zitje in het Amerikaanse parlement te bekomen. Ze won met zomaar even 78% van de stemmen en werd op 3 juni 2019 het jongste vrouwelijke Congreslid ooit. Politieke ervaring of connecties heeft Ocasio-Cortez niet: haar Puerto Ricaanse moeder is poetsvrouw, haar overleden vader was buschauffeur. De hogere studies aan Boston University betaalde ze terug met lange avondshifts in de horeca.

The Squad

In het Congres liet ‘AOC’ zich reeds opmerken. Tijdens haar eedaflegging was ze helemaal in het wit gekleed, de protestkleur van de suffragettes. Samen met drie andere nieuwe, jonge en Democratische vrouwen met een migratie-achtergrond vormt ze de ‘Squad’ – een term die ze zelf de wereld instuurde toen ze op Instagram een foto postte van zichzelf en collega-congresleden Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib. De media pikten de naam op en sindsdien verwijzen ook andere publieke figuren op deze manier naar de vrouwen, die vaak in groep handelen en elkaars voorstellen steunen.

Als freshmen laat AOC zeer veel van zich horen, en kan ze met 7 miljoen Twittervolgers en 5 miljoen Instagram-abonnees rekenen op een enorme achterban. Het hoeft niet te verbazen dat president Trump minder fan is. Op zijn tweet van juli vorig jaar, waarin hij zei dat  de leden van de Squad terug moesten naar “de totaal verwoeste en door criminaliteit vergeven plaatsen waar ze vandaan kwamen”, kwam wijdverbreide kritiek wegens de racistische insinuatie dat de vrouwen niet thuishoorden in hun geboorteland.

Socialist

AOC heeft samen met de andere Squad-vrouwen een nieuw elan gegeven aan de linkervleugel van de Democratische partij. De ex-activiste noemt zichzelf onbeschroomd ‘socialist’, wat in veel Amerikaanse oren nog steeds een scheldwoord klinkt. Ze pleit onomwonden voor een politieke revolutie met gratis onderwijs, universele gezondheidszorg en een aanpassing van het rechtssysteem. Ook eist ze de afschaffing van de ICE (grenspolitie) en een einde aan de massale opsluitingen van arme Amerikanen van kleur.

In het Congres trok ze reeds van leer tegen de inmenging van het grootkapitaal in de politiek, pleitte ze voluit voor een Green New Deal en legde ze uiteraard Trump het vuur aan de schenen.

Een dame naar ons hart.

 

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.