zij-kant wil vrouwvriendelijke wet op discreet bevallen

baby-croppedNaar aanleiding van het negende kindje in haar vondelingenschuif, vraagt de vzw Moeders voor Moeders dat België werk maakt van een wet rond anoniem bevallen. sp.a-kamerleden Karin Jiroflée, Maya Detiège en Meryame Kitir hebben al lang een wetsvoorstel klaar om discreet bevallen mogelijk te maken, waarbij de gegevens van de moeder enkel vrijgegeven worden als het kind én de moeder daarover akkoord zijn.

Het is gelukkig geen dagelijks nieuws, maar in België worden nog steeds baby’s ten vondeling gelegd, en dat loopt niet altijd zo goed af. Vorige zomer werd de pasgeboren Marie toevallig door een buschauffeur opgemerkt in een Limburgse berm, maar in januari kwam alle hulp te laat voor de boreling in een schoendoos in Sint-Genesius-Rode. Een veiligere optie voor radeloze moeders is de vondelingenschuif. Bij de Antwerpse vzw Moeders voor Moeders ging in november voor de negende keer in zeven jaar het alarm af en werd een jongen van nog geen 24 uur oud gevonden. Het nieuws van ‘Maarten’, zoals de baby werd genoemd, raakte nu pas bekend omdat de organisatie aan de moeder de kans wou geven om zich alsnog aan te melden.

Stille getuige

Moeders voor Moeders vzw herhaalt haar pleidooi om anoniem bevallen mogelijk te maken in België. Dit kan nu enkel in Frankrijk, Luxemburg en Italië. In Gazet van Antwerpen stelt medewerkster Monique Verdickt dat elke vondeling een stille getuige is van het ontbreken van een wet die toelaat anoniem te bevallen: “Niet alleen kinderen en hun mama’s worden door deze lacune in de wet getroffen. Ook hulpverleners hebben het er moeilijk mee.” Ze verwijst daarbij naar een telefoontje van een ziekenhuis waar een zwangere vrouw niet geholpen kon worden, omdat ze te laat was voor een abortus en haar gegevens niet wilde laten registreren bij een bevalling. Aangezien het in ons land verplicht is om op de geboorteakte de naam van de moeder te vermelden, heeft een vrouw die haar kind anoniem wil afstaan geen andere keuze dan in het geheim te bevallen, met risico’s voor moeder en baby tot gevolg.

Discreet is niet anoniem

Moeders voor Moeders roept de politici op om snel werk te maken van een wet die het mogelijk maakt om anoniem te bevallen, zodat de identiteit van de moeder volledig onbekend blijft. Monique Verdickt: “De verschillende voorstellen van sp.a, CD&V en N-VA focussen op ‘discreet’ bevallen, waarbij de identiteitsgegevens van de moeder wel worden bewaard. Ook al wordt geheimhouding voor derden gegarandeerd, wij weten dat dit niet geruststellend genoeg is voor moeders die in een kwetsbare situatie zitten, ongewenst zwanger zijn en hun kind anoniem willen afstaan.”

Moeder moet akkoord gaan

zij-kant is echter van mening dat discreet bevallen een evenwichtig alternatief kan vormen voor de huidige wetgeving en voor het systeem van anoniem bevallen, mits de moeder zelf beslissingsrecht behoudt over haar gegevens. sp.a-kamerleden Karin Jiroflée, Maya Detiège en Meryame Kitir hebben al lang een wetsvoorstel klaar om discreet bevallen mogelijk te maken, maar in tegenstelling tot de andere partijen kan het voor hen niet dat een rechter (CD&V) of een onafhankelijke commissie (N-VA) beslist wanneer de naam van de moeder wordt vrijgegeven. Kamerlid Karin Jiroflée: “Voor ons is de enige voorwaarde dat zowel moeder als kind akkoord gaan. De moeder heeft dus de eindbeslissing in handen met betrekking tot een eventuele vraag naar ontmoeting van haar biologisch kind.”

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.