zij-kant reageert: ‘Tuybens en de vrouwen’

inga_2011We willen er geen pingpong van actie en reactie van maken, laat staan een verbaal sacochengevecht tussen vrouwenorganisaties die anders samen aan de gelijke kansenkar trekken, maar de zure reactie van de CD&V vrouwen in DS van 25/2 op het standpunt van Bruno Tuybens over de quotaregeling voor vrouwen in raden van bestuur, doet ons toch in ons toetsenbord kruipen. 

De CD&V vrouwen laten het zich graag aanmeten, maar zij zijn niet de enigen die zich de verdedigers van gelijke rechten tussen vrouwen en mannen mogen noemen.  Stel u voor: er zijn tegenwoordig zelfs mannen die zich feminist noemen. Eén van hen is Bruno Tuybens, en gelukkig voor onze gelijke kansenrechten zijn er ook nog anderen, wellicht zelfs ook in de CD&V.

Niet dat die partij in het
verleden al zoveel blijk gegeven heeft van wetgevend werk om quota ook
écht in de praktijk te brengen. De waarheid en het historisch
perspectief hebben ook hun rechten, en de CD&V vrouwen mogen dan wel
luid roepen hoe zij de grote verdedigers van gendergelijkheid zijn, als
puntje bij paaltje komt en de vele wetsvoorstellen ook echt moeten
gestemd worden, staan ze binnen hun partij plotseling minder sterk in
hun schoenen. Jammer genoeg, voegen we eraan toe.


Kijk maar even terug naar de wet Tobback-Smet van 1994, die er gekomen is op initiatief van toenmalig minister van binnenlandse zaken Louis Tobback. Natuurlijk, Miet Smet was jarenlang en nog steeds pleitbezorger, maar het was pas toen Tobback het voortouw nam dat die wet er ook werkelijk kwam. Ze is trouwens nog afgezwakt in de ministerraad omdat de CVP-mannen niet meewilden. En dan de quotawet bij verkiezingen zoals we die nu kennen. Daar is jarenlang over gebakkeleid, maar die is er potverdorie pas gekomen toen de CVP/ CD&V niet in de regering zat. Die pluim mag paars op zijn hoed steken.

De tijd is al lang voorbij dat we de genderstrijd moeten voeren zonder mannen.  Wij kennen heel wat feministische mannen, net zoals wij ook vrouwen kennen die zich als een bijenkoningin gedragen.

Maar het allerbelangrijkste: kom overeen daar in de commissie en zorg dat die regeling voor quota in de raden van bestuur er snel komt. Als de CD&V effectief stemt wat ze schrijven, mag dat geen probleem zijn.

Inga Verhaert,voorzitster zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging
Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.