zij-kant presenteert ‘Little Black Spiders’

België 1978. Er is een plek die wordt verzwegen. Een zolder in een ziekenhuis waar zwangere tienermeisjes in het geheim hun bevalling afwachten. Katja, Roxy, en een stel andere levenslustige meisjes zijn te jong voor de liefde en al bijna moeder. Sommigen willen deze misstap zo snel mogelijk achter zich laten, maar Katja, die zelf wees is, denkt daar duidelijk anders over. Ze verlangt intens naar haar baby.

Op de zolder delen de meisjes  lief en leed, smeden ze vriendschappen en zoeken ze afleiding in een verzonnen universum van zorgeloze dromen en mysterieuze spelletjes tijdens het lange, lange wachten. Tot die veilige zeepbel uiteenspat. Plots wordt Katja zich pijnlijk bewust van de plannen die achter haar rug worden gesmeed. Ze is echter niet van plan dit met haar, noch met haar baby te laten gebeuren.

‘Little Black Spiders’ is een fictief verhaal, geïnspireerd op waargebeurde feiten. Van 1970 tot 1982 verbleven zwangere meisjes tot hun bevalling verborgen op de zolder van een ziekenhuis in Lommel. Zodra de weeën begonnen , werden de meisjes – vaak tegen hun wil – met de auto naar Frankrijk gereden om er anoniem te bevallen. Vlak na de geboorte werd het kind bij de mama weggehaald en ‘verkocht’ aan een kinderloos echtpaar. De meisjes zelf werden teruggebracht naar huis en moesten doen of het nooit was gebeurd. De realiteit werd eenvoudigweg uitgewist.

Toen cineaste Patrice Toye dit verhaal hoorde, liet het onderwerp haar niet meer los: “Enerzijds voelde ik de grote noodzaak om te getuigen over het onbeschrijfelijke onrecht dat deze meisjes was aangedaan, anderzijds wilde ik ook een verhaal brengen dat het anekdotische tijdskader van toen overstijgt. Ik heb lang gezocht naar een invalshoek, een eigen stem. Met de tijd is alles gerijpt en heb ik de manier van benaderen gevonden.”

Het resultaat – de prachtige film ‘Little Black Spiders’ – kan je vanaf 19 september 2012 gaan bekijken in de bioscoop. Een mooi en meeslepend portret van tienermeisjes die plots volwassen moeten worden, een ingetogen blik op hun dromen en verlangens, en bovenal het indrukwekkende relaas van een intense vriendschap.

Benieuwd? Schrijf je dan snel in voor onze Fe-Mail nieuwsbrief, want daarin mogen we binnenkort 15 duo-tickets weggeven. In afwachting kan je de trailer van ‘Little Black Spiders’ bekijken:

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.