zij-kant organiseert: het grote prostitutiedebat

Is de happy hooker een mythe of (een deel van) de realiteit? En moet het prostitutiebeleid in België dan opschuiven richting Nederlands (legaliseren) of richting Zweeds model (criminaliseren)? Dat vraagt zij-kant zich af tijdens het grote prostitutiedebat op het Festival van de Gelijkheid. Wees erbij op vrijdag 11 december en debatteer mee met ervaringsdeskundigen, hulpverleningsorganisaties, beleids- en opiniemakers.

“De deal van de betaalde liefde is eerlijker en ik vind die hardheid aangenamer dan de schijn die in een andere wereld wordt opgehouden.” Aan het woord is Arnon Grunberg in zijn – deels autobiografische – roman Blauwe Maandagen (1994). Maar waar literatuur en film prostitutie nog vaak associëren met een zweem van vrijheid, is de ‘happy hooker’ toch een te eenzijdig plaatje van een complexe realiteit. Is de betaalde liefde niet even schijnheilig? Worden de meeste prostitué(e)s niet gedwongen om hun lichaam te verkopen, uit armoede of onder druk van loverboys of pooiers?

Amnesty

Het prostitutiedebat laaide recent hoog op toen Amnesty International een pleidooi hield voor de decriminalisering van prostitutie. De organisatie wil sekswerkers zo beter beschermen tegen misbruik, uitbuiting en mensenhandel, maar kreeg veel kritiek over zich heen. Hollywoodsterren organiseerden een petitie en vrouwenorganisaties benadrukten dat prostitutie per definitie een vorm van geweld van overwegend mannen tegen overwegend vrouwen is, en dus moet verdwijnen.

Oogje dicht

Ook in ons land dringt een debat zich op. In België is enkel pooierschap strafbaar, maar in de praktijk knijpen politie en justitie een oogje dicht. Dit gedoogbeleid zorgt voor weinig rechtszekerheid en houdt taboes in stand.

Vrijheid blijheid?

Ons land zou de Nederlandse weg op kunnen gaan waar prostitutie mag, mits strenge regelgeving en strikte controles. Hierbij wordt vaak verwezen naar de individuele vrijheid van de sekswerker en de ‘sociale functie’ van prostitutie. Maar normaliseer je door legalisering de seksindustrie niet? Studies tonen bovendien aan dat in Nederland de uitbuiting en mensenhandel gewoon doorgaat, zelfs in de door de staat gecontroleerde bordelen. Hoe weet je immers wie vrijwillig werkt en wie niet?

Stigma

Een andere optie is het Zweedse model, waar prostitutie verboden is, maar enkel pooiers en hoerenlopers bestraft worden. Als de vraag verdwijnt dan op termijn ook het aanbod, zo redeneert het feministisch beleid dat seks niet als koopwaar beschouwt. Prostitué(e)s kunnen zich via uitstapregelingen ‘omscholen’. Maar vraag is of je deze mensen op die manier niet helemaal aan hun lot overlaat. Uit onderzoek blijkt dat het aantal straatprostitué(e)s weliswaar is verminderd, maar dat de internetprostitutie boomt en dat klanten niet worden afgeschrikt. Ook voelen prostitué(e)s zich meer gestigmatiseerd en zijn ze kwetsbaarder voor geweld.

Nuance in het debat

zij-kant wil met nuance kunnen spreken over ‘het oudste beroep ter wereld’ (is dat niet jager/verzamelaar?) en de richting die het beleid moet uitgaan. Op het slotdebat van het Festival van de Gelijkheid stellen we ons de vraag of België meer moet opschuiven richting Zweden of Nederland. Verschillende stemmen komen aan bod, van het beleid tot de praktijk.

We verwelkomen experte seksueel strafrecht Liesbet Stevens, feministische activiste Evie Embrechts, ervaringsdeskundige Lyle Muns, Martine Claeyssens van hulpverleningsorganisatie Pasop (i.s.m. Ghapro), seksuologen Goedele Liekens (o.v.) en Mieke Mievis, Vrouwenraad-voorzitster Magda De Meyer en Patsy Sörensen van mensenrechtenorganisatie Payoke. Twee sekswerkers geven hun mening via videofragmenten.

Inga Verhaert (voorzitter van zij-kant) modereert het debat.

 

Praktisch

Waar: Domzaal, Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Wanneer: Vrijdag 11 december

Uur: 19.00 uur – 20.30 uur

Gratis

 

Meer info: www.festivalgelijkheid.be

 

 

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

2 reacties

 1. Prostitutie legaliseren is een slechte optie. Daar wordt de branche niet beter van! Het beschermen van de prostituee is hier niets mee geholpen! De pooierboys moeten van de straat geplukt worden. Prostituee’s zouden meer hun mond open moeten doen en voor zichzelf op komen met bv het aanbieden en eisen van het verrichten van veilige sexuele handelingen. De hoerenloper moet meer naar de zijlijn geschoven worden. Het mag niet zo zijn dat hoerenlopers het aanbod pakket van een prostituee afdwingen!

 2. Prostitutie zou gelegaliseerd moeten worden, met voorwaarden en kansen voor de sekswerkers v/m.
  Deze zouden op een bedrijventerrein moeten komen, waar bijv leegstaande kantoorgebouwen verbouwd worden tot een bordeel waar sekswerkers v/m zelf een eigen werkkamer kopen.
  Een bordeel dat eigendom is van sekswerkers v/m, zodat zij niet gaan werken voor huurbazen, huurmaatschappijen, ed. om zelf aan het einde van de dag nog wat kruimels over te houden.
  Ieder een eigen werkruimte waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn, in dat gebouw zou dan entree gevraagd moeten worden, om nieuwsgierigen buiten de deur te houden, klanten betalen dan ook een entree, wat dan bij de af genomen dienstverlening verrekend wordt.
  Van die entree kan dan ook security worden betaald, in het gebouw zou ook op geregelde tijden iemand voor eten kunnen zorgen voor de sekswerkers v/m.

  Door gelegaliseerde prostitutie in deze gebouwen, zou de thuis en raamprostitutie, ed moeten verdwijnen.

  Het voordeel zou moeten zijn dat sekswerkers v/m vermogen opbouwen, in de vorm van een werkruimte, die zij als ze stoppen met sekswerk, deze ruimte verkopen aan een nieuwe sekswerker.
  Nu gaat een groot deel van hun omzet op aan kamerhuur, waarvoor zij afhankelijk zijn van kamerverhuurders.
  Bovendien kan in een bordeel beter controle worden uitgeoefend, op drugsgebruik, dealen, dronkenschap ed., door belastingdienst, RSZ.

  Verder zou het wenselijk zijn om prostitutie te verdelen in twee categoriën, zij die hier bewust voor kiezen,
  zij dit tijdelijk doen omdat ze hun studie anders niet kunnen betalen, zij die tijdelijke financiële problemen hebben, zij zouden dan van sekswerkers kunnen huren, zodat zij ook een sociaal leven kunnen hebben.
  Verder zou ik de uren dat prostitutie is toegestaan beperken, van 7.00 tot 24.00 uur.

  De gebouwen zouden door de overheid – gemeente aangekocht moeten worden, deze verbouwen, aan sekswerkers verkopen.

  Sekswerkers moeten niet het gereedschap zijn, om andere mensen aan een goede job te helpen.
  Daar bedoel ik kamerverhuurders , “hulpverleners” ed, mee, als vrouwen genoeg verdienen hebben zij tijd en ruimte om problemen op te lossen,
  vaak wordt vergeten dat velen dit werk doen omdat ze (financiële) problemen hebben waar ze niet uit komen.

  ****Ons land zou de Nederlandse weg op kunnen gaan waar prostitutie mag, Hierbij wordt vaak verwezen naar de individuele vrijheid van de sekswerker en de ‘sociale functie’ van prostitutie. Maar normaliseer je door legalisering de seksindustrie niet? Studies tonen bovendien aan dat in Nederland de uitbuiting en mensenhandel gewoon doorgaat,****

  Hier wordt wordt een belangrijk punt aangehaald, in NL noemt men werkelijk alles, maar dan werkelijk alles, uitbuiting en mensenhandel.
  Er is een taxichauffeur opgepakt voor de rechter gebracht, omdat hij in de Belgisch Kempen een prostituee had opgehaald in een bar en naar het vliegveld in Eindhoven bracht, uiteindelijk is de man vrijgesproken. Afgelopen week zijn er twee mannen in NL Limburg vrijgesproken, zij onderhouden een vriendschappelijke band met prostituee’s, en hadden hun naar het vliegveld gebracht, waar zij werden opgepakt en voor de rechter moesten verschijn voor mensenhandel.
  Uiteindelijk werden zij ook vrijgesproken.

  https://www.1limburg.nl/rechtbank-prostituees-rijden-geen-mensenhandel

  Het wil niet zeggen dat vrouwenhandel en uitbuiting niet voorkomt, door vrouwen eigendom te laten verwerven, belasting, rsz, minder afhankelijk te maken,kun je dit risico verkleinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.