zij-kant op het Festival van de Gelijkheid met debat: ‘Cherchez la femme’

Het Festival van de Gelijkheid van vzw Curieus is dit jaar aan zijn tweede editie toe. Na het grote succes van vorig jaar oogt het programma ook nu weer bijzonder interessant. zij-kant organiseert er op 12 december het debat ‘Cherchez la femme’, over vrouwen en/in de media.

Diversiteit is in de media geen evidentie. Vrouwen en personen van vreemde origine blijven ondervertegenwoordigd. We krijgen het ene stereotype na het andere voorgeschoteld. Vrouwen worden nog steeds op een stereotiepe en seksistische manier afgebeeld. Ze moeten vooral jong en sexy zijn. Een duidelijke illustratie vormt P-Magazines verkiezing van de knapste studente van Vlaanderen. Een wedstrijd die volgens de vicerector van de KU Leuven meisjes tot louter lustobject reduceert. 4 à 5 jaar studie wordt plots herleid tot een stel mooie borsten. Het zal P-Magazine worst wezen. Het levert net gratis extra reclame op.

Cherchez la femme

Moeten dergelijke voorbeelden ons verbazen, als we weinig vrouwelijke mediamakers tegenkomen? Bij de sport moet je ze met een vergrootglas zoeken. En het populaire Woestijnvis telt vooral mannelijke vissen. Hetzelfde geldt voor journalisten met een andere origine. Ze doen slechts langzaam hun intrede op ons scherm.

Media confronteren ons ook met twee zeer uiteenlopende tendensen. Enerzijds leveren ze inspanningen om meer vrouwen en personen van vreemde origine aan bod te laten komen. Anderzijds radicaliseert ‘porno-chic’ tot sm-taferelen en lijkbleke modellen.

Media: neutraal?

Kunnen media dan het neutrale platform zijn dat ze beloven te zijn? Lopen ze niet achter op onze diverse realiteit? Waar begint en eindigt genderdiscriminatie in de media?

Stof genoeg voor een interessant debat tijdens het tweede Festival van de Gelijkheid. zij-kant nodigt daarvoor Liesbeth Imbo (adjunct-hoofdredacteur De Morgen), Kawtar Najjar (hoofdredactrice Aya Lifestyle, het nieuwe tijdschrift voor moslima’s), Ingrid Lieten (voormalig Minister van Media) en Magda Michielsens (professor, gespecialiseerd in media en beeldvorming) uit. Inga Verhaert, voorzitter van zij-kant, modereert het debat.

 

Praktisch:

  • Wanneer? vrijdag 12 december 2014, van 14u 30 tot 16u
  • Waar? Dansstudio, Kunstencentrum Vooruit (Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent)
  • Het debat is volledig gratis.
Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.