zij-kant lanceert “Ploeterplan”

ploeterplan_kleinzij-kant stelt in de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen haar “Ploeterplan” voor. Dit “Ploeterplan” bevat goede ideeën en efficiënte maatregelen voor vrouwen en mannen om de combinatie tussen werk en gezin te verbeteren.

Het ploeterplan kwam tot stand uit de resultaten van de progressieve gezinsdagen ‘Ploetermoeders en -vaders’ die zij-kant organiseerde in Brussel en Antwerpen. Binnenkort gaat er op 26 mei een derde ‘Ploetermoeders en -vadersdag’ door in Genk.

Download hier het volledige ploeterplan.


zij-kant vraagt dat na de verkiezingen het nieuwe Vlaamse parlement werk maakt van de volgende voorstellen:

• Investeren in niet stereotiepe bewustmaking naar vrouwen én mannen over huishoudelijk werk en zorg voor kinderen. Want bij een gezonde fifty-fifty verdeling van huishoudelijk werk is iedereen gebaat.
• Deeltijdse werknemers beter informeren over hun rechten en de gevolgen van hun ‘keuzes’ voor de sociale zekerheidsrechten. Want weinigen weten: deeltijd werk is half werk en dus ook half pensioen.
• In te zetten op kwalitatieve, voldoende en betaalbare collectieve kinderopvang  en zorgvoorzieningen. Want toegankelijke kinderopvang voor iedereen is één van de sleutels voor een betere combinatie van werk en gezin
• Ouderschapsverlof bij mannen stimuleren door het te promoten en financieel aantrekkelijk te maken. Want de zorg voor kinderen komt nog veel te vaak enkel op de schouders van vrouwen terecht.
• Het vaderschapsverlof optrekken tot 8 weken en 8 extra weken aan te bieden die de ouders vrij onderling mogen verdelen. Want moederschapsrust en vaderschapsverlof verlengen en eerlijker verdelen draagt bij tot een betere combinatie van werk en gezin.
• Om bedrijven en overheden te stimuleren om goede combinatie tussen werk en gezin te faciliteren door bv. schoolbelcontracten en gezinsondersteunende diensten aan te bieden. Want werkgevers hebben baat bij werknemers die zich goed in hun vel voelen.

Download hier het volledige ploeterplan.

Info:
Anne Van Lancker, voorzitster zij-kant 0476/43 12 94
Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant 0477/65 54 63


 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.