zij-kant gaat in het rood voor Equal Pay Day in VS

zij-kant is solidair en gaat in het rood!

Vandaag is het Equal Pay Day in de Verenigde Staten. Het loon van vrouwen bedraagt er 78 procent van dat van mannen. Het National Committee on Pay Equity roept op om rood te dragen – vrouwen en minderheden staan immers ‘in het rood’ met hun loon – en om mee te doen met een Twitter-storm. zij-kant steunt haar Amerikaanse sisters, in het rood uiteraard.

Exact een maand geleden organiseerden zij-kant en ABVV de elfde editie van Equal Pay Day. Vrouwen verdienen in België immers nog steeds een vijfde minder dan mannen en moesten dus 73 dagen langer werken, tot 14 maart 2015, om hetzelfde te verdienen als wat mannen het afgelopen jaar verdienden.

Met onze campagne #SpeakUpEPD maakten we duidelijk dat vrouwen méér willen. Voor onze clip gingen we in zee met communicatiebureau mortierbrigade, productiehuis Caviar en het interactieve marketingbureau MediaMonks. Het resultaat een technisch hoogstandje met een dubbel verhaal, starring de Britse actrice Rachel Donovan. Bekijk het hier (en draai zeker aan de wasmachineknop)!

In de campagnespot van zij-kant en ABVV voor Equal Pay Day laat de Britse actrice horen wat vrouwen écht willen. Draai zeker aan de wasmachineknop!

Vandaag, op 14 april, is het de Amerikaanse dag voor gelijk loon v/m. Organisator van Equal Pay Day in de VS is het National Committee on Pay Equity (NCPE)zij-kant is lid van deze coalitie van vrouwen- en burgerrechtenorganisaties, vakbonden en socio-culturele verenigingen. NCPE strijdt voor het dichten van de wage gap v/m, en benadrukt ook de loonongelijkheid voor gekleurde mensen.

De loonkloof in de VS

Volgens de NCPE bedroegen de salarissen van Amerikaanse vrouwen in 2013 78,3 procent van de mannelijke salarissen. Meer dan vijftig jaar na het stemmen van de Equal Pay Act (1963), krijgen vrouwen dus nog steeds 78 cent voor elke dollar die een man verdient. Deze meest recente cijfers baseren zich op de gemiddelde lonen van alle voltijdse werknemers die permanent aan de slag waren in 2013.

Omdat de cijfers van het voorbije jaar pas na de zomer gepubliceerd worden, besliste de NCPE jaren geleden om Equal Pay Day te organiseren op een dinsdag in april. Deze symbolische dag toont aan tot hoe ver in het jaar Amerikaanse vrouwen moeten werken om hetzelfde te verdienen als wat mannen het afgelopen jaar reeds verdienden. Dat het steeds om een dinsdag gaat, is niet toevallig: op weekbasis moeten vrouwen twee dagen langer werken om hetzelfde te verdienen als wat mannen de voorbije week verdienden.

De kloof is nog groter bij vrouwen met een andere achtergrond, zoals Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse vrouwen (hun lonen bedroeg in 2013 respectievelijk 68,1 procent en 60,4 procent van de mannenlonen).

Doe mee!

Op 14 april roept de NCPE op om rood te dragen en zo te tonen hoe ver vrouwen en minderheden ‘in het rood staan’ met hun loon. zij-kant doet uiteraard mee, als progressieve vrouwenbeweging met rode wortels.

Ook zin om mee te doen maar niets roods bij de hand? Geen nood. De NCPE organiseert ook twee twitter storms. Om 2 p.m. EST en 9 p.m. EST (in Belgische tijd: 20.00 uur en 03.00 uur woensdagochtend) kan iedereen massaal zijn boodschap voor gelijk loon de wereld insturen onder de hashtag #EqualPayNow. NCPE hoopt zo ook het Congres onder druk te zetten opdat de Paycheck Fairness Act wordt gestemd, die ongelijke verloning strenger bestraft.

 

 

 

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.