Worden seksuele en reproductieve gezondheid Europees recht?

We staan er in Belgi├ź misschien niet meer bij stil, maar contraceptie, seksuele opvoeding en familieplanning zijn in Europa nog steeds geen evidentie. Meer zelfs, het toekennen van deze rechten op Europees niveau lokt hevige tegenreacties uit in het Europese Parlement.

Op 22 oktober werd het rapport van Edite Estrela over seksuele en reproductieve rechten voor het eerst aan het Europese Parlement voorgelegd en meteen geblokkeerd door de rechterzijde. Het rapport vraagt dat alle vrouwen in Europa toegang krijgen tot preventieve gezondheidszorg, tot medische begeleiding en behandeling, tot seksuele opvoeding, contraceptie en abortus. Dit is voor de rechterzijde blijkbaar een brug te ver.

Seksuele en reproductieve rechten worden nog niet overal in de Europese Unie gegarandeerd. Zo is abortus verboden in Malta, Ierland en Polen. Ze staan ook steeds meer onder druk. Gezondheidszorgen worden door de crisis gereduceerd. Meer en meer medisch personeel weigert aan abortus mee te werken op basis van eigen morele gronden.

zij-kant sluit zich daarom aan bij de eisen uit het Estrelarapport. Volgens ons zijn seksuele en reproductieve gezondheid een mensenrecht. Iedereen heeft het recht om zijn/haar eigen geïnformeerde en verantwoorde keuzes te maken en zijn/haar seksualiteit zonder angst voor geweld of discriminatie te beleven. Bovendien dragen volwaardige seksuele en reproductieve rechten bij tot gendergelijkheid. Vrouwen en mannen zijn niet echt gelijkwaardig zolang vrouwen niet zelf over hun vruchtbaarheid, hun gezondheid en hun lichaam kunnen beslissen. Seksuele en reproductieve gezondheid en familieplanning zijn ook essentieel in armoedebestrijding. Vrouwen willen hun kinderen ter wereld brengen wanneer ze zelf financieel sterk genoeg staan.

We roepen daarom iedereen, en vooral de Europese parlementsleden, op om het Estrelarapport te steunen.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.