Women Bike The City

Meisjes en vrouwen, verover de stad per fiets! Om meer vrouwen op hun stalen ros te krijgen, organiseert zij-kant op 13 september ‘Women Bike The City’. Fiets mee door Brussel langs vrouwelijke straatnamen en feministische street art en ontdek onze eigen muurschildering. 🚲

Het Fietsobservatorium stelde in 2019 vast dat amper 36% van de fietsers in Brussel een vrouw was. Vrouwen ervaren nog veel obstakels om op de fiets te stappen. Nochtans is een fiets het symbool van vrijheid en emancipatie. De Amerikaanse activiste Susan B. Antony zei in 1880: “The bicycle did more to emancipate women than anything else in the world.”

Image finale Women bike the cityFeministische fietstocht

Met het project Women Bike The City vraagt zij-kant aandacht voor een genderbewust mobiliteitsbeleid en stadsplanning op maat van de fietsende Bruxelloises. En dat doen we natuurlijk op de fiets. We nemen je mee langs oude en nieuwe vrouwelijke straatnamen van de Stad Brussel en feministische street art en tonen zo dat vrouwen steeds meer hun plaats opeisen in het straatbeeld.

Muurschildering

Apotheose van de fietstocht is de ‘vereeuwiging’ van de vrouw op de fiets. We eindigen immers aan de Léopold I-kleuterschool in Laken aan een nieuwe muurschildering, voor zij-kant gemaakt door kunstenares Anthea Missy. Haar dromerige fresco toont een meisje dat door de wolken fietst, want fietsen geeft je vleugels. De betrokken schepenen zullen de fresco inhuldigen, terwijl de fietsers kunnen bekomen met een drankje.

Iedereen is welkom.

Fiets je ook mee?

Praktisch 

 • Zondag 13 september 2020
 • We vertrekken in twee groepen van maximum 40 mensen:
  • Afspraak om 14u00 op het Jo Coxplein (1000 Brussel) voor wie een fiets huurt en voor de fietsers van Vie Feminine.
  • Afspraak om 14u45 op het Jo Coxplein (1000 Brussel) voor wie met een eigen fiets komt en voor de fietsers van molemBike.
  • Indien nodig, splitsen we de laatste groep nog verder op in twee verschillende groepen.
 • Het parcours is +- 6 km lang, met een lichte klim op het einde.
 • Inhuldiging van de fresco door de betrokken schepenen rond 17 uur op de hoek van de Leopold 1-straat en de Richard Neyberghlaan in Laken.
 • COVID: Om een zicht te hebben op het aantal deelnemers en in orde te zijn met de regelgeving rond het contactonderzoek, vragen wij om in te schrijven via julie.vangarsse@zij-kant.be Een mondmasker is niet verplicht tijdens het fietsen maar wel tijdens de inhuldiging. Wij voorzien handgel en respecteren de social distancing.
 • Gratis, maar wel graag inschrijven via  julie.vangarsse@zij-kant.be
 • FB-event: https://www.facebook.com/events/2786648014991199/

UPDATE: We verwachten veel enthousiastelingen zondag. Geen zin in drukte? Je kan het parcours ook zelf afleggen op een ander moment via deze link.

In de flyer  en hieronder vind je alle info over de vrouwelijke straatnamen en de fresco’s.

ZIJKANT PARCOURS (1)

1 ▸ Jo Coxplein Britse politica van de Labour-partij en tegenstander van de Brexit, vermoord in 2016.

2 ▸ ‘In My Area (for Kato)’ – Lucy McKenzie Dit eerbetoon aan de Brusselse diversiteit werd in 2017 de tweede vrouwelijke muurschildering in de stad.

3 ▸ Sint-Katelijneplein Catharina van Alexandrië werd in de middeleeuwen aange – roepen om de stad te beschermen tegen de pest.

4 ▸ ‘De Grote Wolf die het Schaap draagt’ – Dominique Goblet In 2016 koos de Alhambrawijk voor de eerste Brusselse muurschildering van vrouwelijke hand.

5 ▸ ‘Mother’ – Przemek Blejzyk aka Sainer Deze fresco van 400 m² werd ingehuldigd in 2016 en is een ode aan het moederschap.

6 ▸ Suzan Danielbrug (in uitvoering) Oprichtster van de eerste Belgische holebi-beweging in Bel – gië in 1953.

7 ▸Willy De Bruynstraat Tweevoudig wereldkampioen wielrennen, in 1934 en 1936. Toen heette hij nog Elvira.

8 ▸ Isala Van Dieststraat (in uitvoering) Deze feministe werd in 1884 de eerste Belgische vrouwe – lijke arts.

9 ▸ Chantal Akermanstraat (in uitvoering) Belgisch regisseur. Haar film Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Brussel (1975) wordt beschouwd als een van de grootste voorbeelden van feministisch filmmaken.

10 ▸ Anna Bochdreef Belgische impressionistische schilder en mecenas, op het einde van de 19de eeuw actief in de Brusselse kunstkringen.

11 ▸ Yvonne Nèvejeanstraat Belgische verzetsstrijdster die het leven redde van meer dan 4.000 joodse kinderen tijdens WO II.

12 ▸ Andrée de Jonghstraat Oprichtster van vluchtlijn ‘Dédée’ tijdens WO II.

13 ▸ Maria-Christinastraat Landvoogd van de Oostenrijkse Nederlanden in de 18de eeuw, eerste bewoonster van het Kasteel van Laken.

14 ▸ ‘Women Bike The City’ – Anthea Missy Fietsen geeft je vleugels, toont deze dromerige fresco in op – dracht van zij-kant.

 

Met de steun van de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
www.equal.brusselsfacebook.com/be.equal.be.brussels@equal.brussels

 Logo zij-kant JPEG logo-alone-normal  BXL logo-equal-brussels1000x207 (1)

 

 

Geplaatst in Nieuws.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.