Wetsvoorstel wil meer vrouwen in raden van bestuur

wetsvoorstel_quotaDe sp.a-Kamerfractie diende op initiatief van Bruno Tuybens een wetsvoorstel in om beursgenoteerde ondernemingen en overheidsbedrijven te verplichten hun raden van bestuur voor minstens een derde uit vrouwen te laten bestaan. “Voor een optimale en evenwichtige besluitvorming is het essentieel dat de samenstelling van de top van een onderneming zo divers mogelijk is”, zegt Tuybens. “Zo worden problemen vanuit verschillende invalshoeken bekeken en is er meer kans op maatschappelijk evenwichtige beslissingen”.

Met dit voorstel sluit sp.a zich aan bij Europees Commissaris Viviane Reding, die eerder deze week verklaarde dat ze overweegt om Europese ondernemingen via quota te verplichten meer vrouwen in hun raad van bestuur op te nemen. Op dit moment is slechts 1 op de 10 bestuursleden van de 100 grootste Europese bedrijven een vrouw. Dat is niet alleen een gemiste kans, maar ook een belediging voor alle competente vrouwen in het bedrijfsleven.

Het is nu afwachten of het wetsvoorstel opgepikt zal worden door de regering. Tuybens liet vorig jaar overigens al een quota-ballonnetje op onder de vorm van een amendement op het wetsontwerp over corporate governance, maar dat voorstel werd toen verworpen.

zij-kant hoopt natuurlijk dat het dit keer wel lukt en wil zelfs nog een stap verder gaan. Niet alleen de raden van bestuur van bedrijven kunnen een vrouwelijk perspectief goed gebruiken, ook in de directiecomités zijn dringend meer vrouwen nodig. Zonder een wettelijk duwtje in de rug zullen we helaas nog lang moeten wachten op een evenwicht vrouw-man in het bedrijfsleven.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.