Wet om loonkloof aan te pakken in Staatsblad

Op 28 augustus 2012 verscheen de nieuwe wet ter bestrijding van de loonkloof eindelijk in het Staatsblad. Een mijlpaal voor zij-kant, dat met Equal Pay Day al sinds 2005 strijdt voor meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen op de Belgische arbeidsmarkt.

Het nieuwe wetsvoorstel maakt van gelijk loon een prioriteit binnen Belgische bedrijven. De wet voorziet o.a. een verplichting om maatregelen ter bestrijding van de loonkloof te onderhandelen op het interprofessionele en het sectorale niveau. Binnen ondernemingen met minimum 50 werknemers komt er een verplicht overleg en om de loonkloof tussen vrouwen en mannen weg te werken, indien nodig aangevuld met een specifiek actieplan en de tussenkomst van een interne bemiddelaar.

zij-kant is natuurlijk verheugd over deze stap voorwaarts, maar dringt toch aan op verdere acties om de loonkloof in ons land aan te pakken. Zo moet er werk gemaakt worden van de strijd tegen het glazen plafond, dat vrouwen ervan weerhoudt op te klimmen tot functies met beslissingsbevoegdheid, en van een globale mentaliteitswijziging in onze maatschappij. Zolang de traditionele rollenpatronen blijven overheersen, waardoor het vooral vrouwen zijn die de zorgtaken binnen het gezin op zich nemen en daarvoor vaker deeltijds gaan werken of hun carrière – al dan niet tijdelijk – in de diepvries steken, zal de loonkloof immers blijven bestaan. Er is dus nog wat werk voor onze beleidsmakers.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.