Vrouwenorganisaties vragen coherent genderbeleid

In de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei hebben zes vrouwenorganisaties zich verenigd achter een gezamenlijke eisenbundel. De Vrouwenraad, de Conseil des femmes francophones de Belgique, de Europese Vrouwenlobby, de Femmes Prévoyantes Socialistes, het Vrouwen Overleg Komitee en de Brusselse coördinatie van Wereldvrouwenmars pleiten daarin voor een nieuw, aangepast en eigentijds samenlevingsmodel. Een model waarin we betaald werk, zorg, huishouden en vrije tijd zo gelijk mogelijk onder vrouwen en mannen verdelen. Daarvoor is de toepassing van een coherent en duurzaam genderbeleid op alle niveaus nodig.

“Het klopt dat we vooruitgang geboekt hebben, maar daarnaast moeten we opmerken dat de vrouwen de voornaamste slachtoffers zijn van de vele besparingsmaatregels,” zei Viviane Teitelbaum (European Women’s Lobby) tijdens de persconferentie. Men moet in de toekomst in alle fasen van de budgettaire cyclus meer rekening houden met de verschillende situaties waarin vrouwen en mannen leven, zodat de gelijkheid v/m met de juiste middelen kan worden bevorderd.

Op Europees vlak vragen de vrouwenorganisaties onder meer een Europese coördinatrice voor vrouwenrechten en gelijkheid van vrouwen en mannen. Die moet toezien op de uitvoering van de EU-strategie voor de gelijkheid en de gender mainstreaming van het EU-beleid. Dat laatste concept gaat na welke gevolgen het gevoerde beleid heeft op mannen en vrouwen.

Ook op federaal niveau heeft gender mainstreaming een rol te spelen. De vrouwenorganisaties vrezen dat de degressiviteit een grote impact op alleenstaande vrouwen zal hebben. “Het gaat om een recent genomen maatregel, de effecten zijn nog niet zichtbaar,” zegt Magda De Meyer van de Vrouwenraad. “Die vrouwen zullen moeten terugvallen op een forfait dat onder de Europese armoedegrens komt. Om zulke toestanden te voorkomen, zouden maatregelen getoetst moeten worden aan de gelijkheid. Er bestaat zo’n gender mainstreamingwet, maar die wordt niet toegepast, ondanks een voornemen daartoe.”

Naast de vraag naar een coherent genderbeleid vinden geïnteresseerden in de eisenbundel aanbevelingen om de werkzaamheid van vrouwen te versterken, rond de uitbouw van kinderopvang en sociale zorgvoorzieningen en over een gendergevoelig onderwijssysteem. Je kan deze op de website van de Vrouwenraad lezen. Eerder publiceerden zij-kant, de Vrouwenraad en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen hun memoranda. Deze kan je op www.stemvrouw.be terugvinden.

Benieuwd hoe de politici zelf over vrouwenrechten denken? Lees de reacties van Europese kandidaten op de website van de Vrouwenraad. Het documentatiecentrum Rosa vroeg de verschillende Vlaamse partijen wat zij concreet na de verkiezingen voor gelijke kansen v/m zouden doen. De antwoorden kan je op hun webpagina ‘Verkiezingen 2014: gelijke kansen m/v’ lezen.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.