Vrouwenorganisaties strijden tegen seksueel geweld binnen de relatie

Verkracht worden door je partner, het gebeurt. Op 20 oktober 2012 lanceren de vrouwenorganisaties zij-kant en VIVA-SVV hun campagne tegen seksueel partnergeweld op de Golden Years fuif in Brugge. Onder het motto ‘Je hebt geen hoofdpijn nodig om nee te zeggen’ benadrukken ze het belang van respect en communicatie tussen de lakens.

Lectrr-cartoon sensibiliseert het publiek

Om het moeilijke thema van seksueel geweld binnen de relatie bespreekbaar te maken, vroegen zij-kant en VIVA-SVV cartoonist Lectrr om zijn kijk op de seksuele relatie tussen partners. Het werd dit typische tafereel, dat meteen de relationele pijnpunten blootlegt die de campagne wil aanklagen. Je hebt immers geen hoofdpijn nodig om nee te zeggen: wederzijds respect volstaat.

Publiekscampagne met medicijndoosjes

Van 20 oktober tot 29 november 2012 delen VIVA-SVV en zij-kant een gadget uit dat de publiekscampagne vervolledigt: medicijndoosjes met binnenin geen pillen, maar snoepjes en in de bijsluiter informatie over seksueel partnergeweld. Op elke actieplaats in Vlaanderen en Brussel stellen de vrouwenorganisaties ook de meest actuele Provinciale Politiële Criminaliteitsstatistieken voor partnergeweld voor aan de pers.

Aangerand door je partner, kan dat wel?

Het blijft een hardnekkige fabel dat aanranding of verkrachting binnen een relatie niet voorkomt. Alsof je je partner seks ‘verschuldigd’ bent en niet het recht hebt om ‘nee’ te zeggen van zodra je een relatie aangaat.

Seksueel geweld omvat zowel vernederende seksuele voorstellen als (poging tot) gedwongen seksuele handelingen of aanrakingen. Seksueel partnergeweld komt vaker voor dan je denkt, maar slachtoffers zwijgen vaak uit loyaliteit, angst, schaamte of onwetendheid over de strafbaarheid ervan.

Vernieuwde website informeert online

Op de vernieuwde campagnesite www.horenzienenpraten.be vindt u alle informatie over de campagne en de actiedata. Betrokkenen en geïnteresseerden kunnen er ook terecht voor meer informatie over partnergeweld, hulpadressen, relatietips, alarmsignalen en nog zoveel meer.

U kan hier de persmap raadplegen.

Meer informatie en beeldmateriaal kan u verkrijgen via onderstaande contactpersonen.

Check ook het Facebookevenement en de foto’s van deze campagne.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.