Vrouwenkracht is vredesmacht

11 november vormt dit jaar het startschot van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Hierbij wordt doorgaans naar de rol van mannen in oorlog gekeken, maar laten we niet vergeten dat oorlog ook vrouwen raakt. Wil je met een actie de rol van vrouwen in vredesprocessen en conflictpreventie belichten? Je kan dan inspiratie halen uit de brochure ‘Vrouwenkracht is Vredesmacht. Aan de slag met Resolutie 1325’. Deze brochure werd onlangs opgesteld door de Vrouwenraad met de steun van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Resolutie 1325 werd dertien jaar geleden door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen. “Ze kent vrouwen een groter aandeel toe in de oplossing van gewapende conflicten en vredesonderhandelingen, postconflict heropbouw en handhaving van de vrede. Vrouwen zijn immers meer dan slachtoffers die beschermd moeten worden. Ze zijn ook actoren met een belangrijke rol in het stoppen en voorkomen van geweld,” legt Michel Pasteel, directeur van het Instituut, uit.

Magda De Meyer, voorzitster van de Vrouwenraad, wijst op het belang van het middenveld: “De uitvoering van deze resolutie komt maar langzaam op dreef. De lidstaten van de VN moeten nationale actieplannen voorleggen én uitvoeren. Dit kan niet zonder het middenveld daarbij te betrekken. Beleid en burger kunnen elkaar versterken op weg naar de toepassing van deze resolutie, die veel te weinig prioriteit krijgt. En dat terwijl er zoveel burgeroorlogen woeden.”

“Duurzame vrede is onmogelijk zonder gelijke rechten en kansen voor vrouwen,” volgens haar.  De brochure legt dit standpunt uit en stelt tien acties voor om van hieruit actief mee te werken aan de wereldwijde implementatie van VN-Resolutie 1325. Zo zijn er bijvoorbeeld bij de Vrouwenraad zakjes met zaad van witte klaprozen te koop. Deze witte klaprozen symboliseren de vrede. De zakjes werden met de hand geborduurd door het Vrouwenhuis in Istalif, Afghanistan. De opbrengst gaat integraal naar kleine projecten voor vrouwen in conflictgebieden. “Dergelijke projecten maken voor vrouwen op het terrein het verschil tussen wanhoop en hoop,” voegde Magda De Meyer er nog aan toe.

Meer info over de campagne van de Vrouwenraad vind je op www.vrouwenkracht.net.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.